Lamssouvlaki

Hoofdgerecht / Big Green Egg / BBQ
  

under-heading

Lamssouvlaki

Ingredienten

500 gram lamsnek
2 teentjes knoflook
100 milliliter olijfolie
50 milliliter citroenrasp
1/2 eetlepel witte wijnazijn
1 eetlepel verse oregano
1 theelepel verse munt
1 laurierblaadje in stukjes
1 rode ui in blokjes voor op de spiezen
1 rode en groene paprika in stukjes voor op de spiezen

Bereiding

Snijd je lamsnek in blokjes van ongeveer 3 cm en leg apart in een kom of schaal.

Snijd de verse munt en oregano heel kort. Pers de knoflook en doe dit samen in een aparte kom. Meng dit goed met de olijfolie, citroensap, witte wijnazijn en stukjes laurierblad.

Giet vervolgens de marinade over de lamsnekblokjes heen en roer dit goed door.

Doe het mengsel in een diepvrieszak die goed luchtdicht af te sluiten is. Probeer bij het sluiten zo veel mogelijk de lucht eruit te halen en leg dit in de koelkast.
Probeer de zak om de paar uur te draaien om de marinade zo goed mogelijk over de lamsnek te verdelen.
Als je een vacuümeer machine hebt is dit nog beter om te gebruiken, echter lukt het mij ook altijd prima met stevige diepvrieszakjes.

Vlak voor dat je de lamssouvlaki gaat grillen snijd je de paprika en ui in stukjes om tussen het lamsvlees te rijgen op de spiezen.

Haal het lamsvlees met de marinade uit de koelkast en rijg alles op de spies. Wissel telkens een blokje vlees af met de gesneden paprika en ui.
Ik heb hiervoor metalen spiezen gebruikt. Als je bamboe spiezen gebruikt moet je er op letten dat je deze eerst een tijdje in het water legt zodat ze niet verbranden op de BBQ.
Gooi de marinade die nog in de diepvrieszak zit niet weg! Hiermee gaan we tijdens het grillen de spiezen nogmaals insmeren.

Grillen:
Maak je BBQ klaar voor direct gebruik op ongeveer 200 graden Celsius.
Grill de souvlaki en smeer tussendoor de overgebleven marinade over de spiezen.
Ik houd ervan om lamsnek nog een beetje rauw (medium) te eten, daarom heb ik de souvlaki er af gehaald bij een kerntemperatuur van 54 graden Celsius.
Serveer de souvlaki met heerlijk frisse tzatziki, griekse salade en naan brood.

Algemeen


persons : 4 pers
time : 10 minuten +24 uur marineren
book : Website BBQuality
print : Afdrukken