Lamsfilet met muntsaus

Hoofdgerecht
  

under-heading

Lamsfilet met muntsaus

Ingredienten

basis saus (veloutesaus)
8 gr ongezouten boter
8 gr bloem
¼ liter koude kippen bouillon

muntsaus:
2,5 dl kipvelouté
3 dl slagroom
1/2 theelepel dijon mosterd
30 gr fijngesnipperde muntblaadjes
zout en vers gemalen peper
30 gr koude ongezouten boter, in blokjes

lamsfilet:
2 lamsrugfilets
zout & peper
20 gr boter

Bereiding

Saus:
Maak eerst een witte roux. Smelt de boter in een pan met een stevige vlakke bodem.
Roer van het vuur af met een garde de bloem erdoor.
Zet de pan weer op het vuur en gaar de roux al roerend gedurende 3 minuten.

Giet al roerend de koude bouillon bij de roux en laat de saus af en toe roerend 30 minuten op een laag vuurtje pruttelen.
Voeg de room, mosterd en muntblaadjes toe en laat zachtjes 5 minuten pruttelen.
Breng op smaak met zout en peper.

Zet de pan op laag vuur, klop de boter blokje voor blokje door de saus en breng hem op smaak met zout en peper.

Lamsfilet:
Verwarm de oven voor op 180 Gr.C.

Bestrooi de lamsrug met zout en peper. Verhit de boter en bak de filets hierin rondom bruin.
Opmerking: even aanbraden, niet te lang, ongeveer ½-1 minuut per kant is genoeg.

Neem de filets uit de pan en leg ze in een ovenvaste schaal. Bak de filets in de voorverwarmde oven in 6 minuten tot het vlees rosé is. Dek het vlees af met aluminiumfolie en laat het 10 minuten rusten.

Maak ondertussen je garnituur naar keuze.
Trancheer de lamsfilet en serveer deze op voorverwarmde borden met de muntsaus eromheen.

Tip: je kunt de saus ook van te voren maken tot het punt dat je de room moet toevoegen. Dek de saus af met folie om velvorming te voorkomen en warm de veloutesaus voor gebruik zachtjes op en volg verder het recept weer.

Algemeen


persons : 4
time : 50 minuten
book : De saus komt uit het Kookboek: Sauzen van Michel Roux
print : Afdrukken