Lamsbout met sjalottenjus, riefkuukskes, spitskool

Hoofdgerecht
  

under-heading

Lamsbout met sjalottenjus, riefkuukskes, spitskool

Ingredienten

Lamsbout:
1 kleine lamsbout
250 gr sjalotten
1 dl rode wijn
1 dl vleesjus
1 eetl balsamico azijn
1 takje rozemarijn

Riefkuukskes:
2 aardappelen
1 ei
1 eelt bloem

Spitskool canneloni
1 spitskool
200 gr spekblokjes
1 kleine ui
1 teentje knoflook
2 dl melk

Topping:
3 dl melk
maizena
3 eetl geraspte kaas

Bereiding

Snij de spitskool doormidden en verwijder de kern.
Haal de buitenste grote bladeren los en hou deze apart. Snij de rest van de kool in dunne reepjes en blancheer deze beetgaar. Snipper een kleine ui en fruit deze samen met de spekblokjes en 1 teentje knoflook in een beetje olijfolie. Voeg de geblancheerde spitskool toe en 1 dl room. Breng op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat.
Laat dit afkoelen.
Blancheer ondertussen de grote kool bladeren die je apart gehouden hebt beetgaar, en spoel deze direct weer koud. Leg 2 koolbladeren op je snijplank en leg in het midden van het koolblad een lepel van de spitskool vulling. Vouw de koolbladeren dicht tot een rolletje en leg deze in een ingevette ovenschaal. Maak een dikke “bloemkoolsausje” van de melk en bestrijk hiermee de koolrolletjes. Bestrooi de koolrolletjes met wat geraspte kaas in laat deze in de oven gratineren.

Rasp de aardappels en meng met een losgeklopt ei en een beetje bloem. Breng op smaak met wat peper en zout . Bak in wat hete olie hiervan platte koekjes

Steek in de holte van de lamsbout (waar het bot gezeten heeft) een takje rozemarijn en een paar teentjes knoflook.
Bak de lamsbout rondom aan in hete boter en laat in de oven op 180 graden verder rosé worden. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Laat de bout daarna nog 10 minuten rusten onder aluminium folie. Verwijder het rozemarijn takje en de knoflook en snij vervolgens de lamsbout in mooie plakken.

Bak de grof gesnipperde sjalotten in roomboter aan tot ze bruin beginnen te worden. Blus met de balsamico en de bouillon, voeg de vleesjus toe en laat dit ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Pureer de saus vlak voor het doorgeven met een staafmixer zodat de uiensaus schuimig op het bord geserveerd wordt.

Algemeen


persons : 4
time : 75 minuten
book : Diner bij Oscar en Dorien
print : Afdrukken