Kleine rijstevlaai

Taart
  

under-heading

Kleine rijstevlaai

Ingredienten

Bodem:
100 gram bloem
10 gr boter
6 gr suiker
1 eetlepel losgeklopte ei
6 gr droge gist
50 ml melk
vulling:
110 gram dessertrijst
700 ml volle melk
100 gram suiker
2 tl vanille extract
2 eieren gesplitst
*ik heb een bakblik met een doorsnede van 24 cm gebruikt.


Bereiding

Bereid eerst het deeg, deze moet nl rijzen.
Maak de melk lauwwarm en los hier de gist in op.
Doe de bloem in een mengkom, voeg gesmolten boter, suiker en ei toe. Meng dit door elkaar.
Voeg de melk en opgeloste gist toe en kneed tot een zacht en soepel deeg dat niet meer plakkerig is. Dek het deeg af en laat rijzen tot het in volume verdubbeld is*

Maak de vulling terwijl het deeg rijst
Doe de melk en vanille extract in een pan, breng deze aan de kook en voeg dan de rijst en suiker toe. Roer even los en breng weer aan de kook.
Zet het vuur dan laag of gebruik een sudder-plaatje en laat het geheel inkoken tot de rijst gaar is, ongeveer 12 minuten. Het moet nu nog wel een vochtig papje blijven. Roer tijdens het koken regelmatig om te voorkomen dat de rijst aanbrandt.

Splits de eieren, klop de eigelen los en klop de eiwitten tot schuim.
Haal de pan van het vuur en roer de eigelen door het rijstmengsel.
Schep ⅓ van de stijfgeklopte eiwitten op de rijst en spatel ( vouwen) deze er doorheen, niet roeren. Doe dit daarna zo ook met de rest van de stijfgeklopte eiwitten, op deze manier krijg je een mooie luchtige rijstepap.

Als het deeg gerezen is, verdubbeld, kneed het dan nog eenmaal goed door.
Rol het deeg uit zodat hij in de vorm past. Bekleed de vorm met het deeg. Snijd het overlappende deeg eraf.

Giet de vulling in de vorm. Schuif de vorm in de oven en bak de vlaai in 25-30 minuten op 190 graden. De vulling moet net gestold zijn. Laat de taart in de vorm afkoelen

Serveertip:
je kunt de rijstevlaai zo eten of bestrijk hem met geklopte slagroom en chocolade schaafsel.

Opmerking;
ik heb het deeg laten rijzen in mijn oven op de stand; Borden voorwarmen. Dat gaat prima en lekker snel.
Uiteraard kan het ook op de klassieke manier, gewoon afgedekt weg zetten op kamertemperatuur. Een rijs tijd is moeilijk te geven, die is afhankelijk van de omgevingstemperatuur, het deeg moet gewoon verdubbeld zijn.

Algemeen


persons : 8-10 puntjes
time : 50 minuten + rijzen
book : Eigen recept
print : Afdrukken