Klassieke tiramisu

Nagerecht
  

under-heading

Klassieke tiramisu

Ingredienten

125 ml verse slagroom
75 g witte basterdsuiker
2 vanille toetjes
500 g mascarpone (zachte roomkaas)
5 el koffielikeur (of amandellikeur)
200 ml espressokoffie
175 g lange vingers
1 el cacaopoeder
schaal van 20x25 cm

Bereiding

Klop de slagroom met 15 gr van de basterdsuiker in een ruime kom met een mixer bijna stijf.
Maak de gardes van de mixer schoon.
Klop in een andere kom de vanillie toetjes ( zonder de slagroom die erop zit) met 60 gr witte basterdsuiker met zo lang tot de suiker is opgelost in het toetje. Meng de mascarpone in delen hier doorheen en spatel vervolgens de slagroom erdoor.

Schenk de koffielikeur samen met de espresso in een laag schaaltje of diep bord. Doop de helft van de lange vingers in dit mengsel en bedek de bodem van de schaal ermee. Verdeel de helft van het mascarponemengsel erover. Doop de rest van de lange vingers in het koffiemengsel en verdeel over het mascarponemengsel. Verdeel de rest van het mascarponemengsel erover.

Laat de tiramisu afgedekt minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Neem vlak voor het serveren uit de koelkast. Strooi met een zeefje de cacaopoeder over de tiramisu.

Variatietip:
Liever geen alcohol? Gebruik dan in plaats van koffielikeur karamelsiroop (fles 250 ml, Monin).

Opmerking: In het origine recept worden 4 eidooiers gebruikt ipv de 2 vanilletoetjes.
Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden kinderen, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor deze groepen zijn recepten met rauwe eieren niet geschikt.
Sinds 1994 gebruik ik geen rauwe eidooiers meer in mijn tiramisu en heb ik deze vervangen door kant en klare vanille toetje. Zeer goed alternatief

Foto: de tiramisu op het feest van Joost & Annie, dar was het originele recept.

Algemeen


persons : 8 personen
time : 20 minuten + 2 uurtje opstijven
book : Recept Tijdschrift Allerhande, recept aangepast, geen rauwe eidooiers verwerkt
print : Afdrukken