Kalkoen, gevuld met appel en bleekselderij

Hoofdgerecht
  

under-heading

Kalkoen, gevuld met appel en bleekselderij

Ingredienten

1 kalkoen 2 tot 2½ kg
4 sneetjes witbrood
6 stengels bleekselderij
2 appels
potje patak curry
ontbijtspek

Bereiding

..Vullen:
Laat de kalkoen minstens 30 minuten op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Verkruimel het brood (in een keukenmachine) heel fijn. Snijd de bleekselderij in stukjes en de appel in blokjes.Dep de kalkoen aan de binnen- en buitenkant droog met keukenpapier. Stop de vulling losjes in de kalkoen. Bind de poten vast met keukentouw. Smeer de kalkoen in met de patak Curry en leg plakjes ontbijtspek op de kalkoen, zo droogt hij minder snel uit.

Braden:
Smeer wat boter over de bodem van de braadslede, leg de kalkoen op de borst erin en verdeel er wat boterklontje over. Dek de braadslede losjes af met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen (niet te strak, anders stooft de kalkoen). Zet de braadslede op een rooster in de voorverwarmde oven en braad de kalkoen in 2 tot 2½ uur goudbruin en gaar. (Reken 40 minuten per kilo kalkoen) Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 ºC. Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht. Verwijder de laatste 30 min. het aluminiumfolie. Controleer of de kalkoen gaar is door in het dikste deel van het dijbeen een satépen of vleesvork te steken. Het vocht dat eruit druppelt moet helder zijn. Is het roze van kleur, laat de kalkoen dan nog een kwartier in de oven staan en test opnieuw. Neem de braadslede uit de oven. Wikkel de kalkoen in een nieuw stuk aluminiumfolie en laat hem op het aanrecht minstens 15 min. rusten. Doe de kalkoen dan over op een snijplank met gootje (om het vleessap op te vangen) en snijd hem aan tafel met vleesmes en -vork aan.


Variatietips voor de vulling:
Meng door de broodkruimvulling een van de volgende ingrediënten:
* 75 gram verse cranberry's,
* of 100 gram gebakken spekreepjes en 2 fijngehakte stengels bleekselderij
* of 8 fijngehakte gewelde abrikozen en 50 gram grofgehakte pistachenoten,
* of 2 eetlepels rozijnen, 3 eetlepels pijnboompitten en 2 fijngehakte teentjes knoflook.

Diepvries kalkoen:
Leg deze 24 uur voor gebruik in de koelkast, laat hem eventueel de laatste uren buiten de koelkast verder ontdooien.

Algemeen


persons : 6
time : 4 uur
book : Eigen recept
print : Afdrukken