Kabeljauwhaasje met asperges en venkel

Hoofdgerecht
  

under-heading

Kabeljauwhaasje met asperges en venkel

Ingredienten

4 kabeljauwhaasjes (of andere vis naar keuze)

olijfolie
1 klein blikje tomatenpuree
50 gr. winterpeen
50 gr. ui
50 gr. prei
50 gr. selderij
1 sinaasappel
5 draadjes saffraan
100 ml witte wijn
2 eetl. pernod
2 eetl. noilly prat
150 ml visfond
eventueel wat gembersiroop

voor de korinander-pesto:
½ bosje koriander
50 gr. pijnboompitten
50 gr. Parmezaanse kaas
1 dl. mooie olijfolie
3 teentjes knoflook

2 grote aardappelen
175 gr. venkel
175 gr. witte of groene asperges
25 gr. zwarte olijven

Bereiding

Snij de wortel, ui prei en selderij in stukken. Was de sinaasappel en snij deze in vieren.
Bak de winterpeen, ui, prei en selderij aan in wat olijfolie.
Blus af met pernod, noilly prat en witte wijn.
Voeg de tomatenpuree toe en laat die even meebakken.
Voeg de saffraan draadjes en de sinaasappelstukjes toe.
Doe de visfond erbij en laat zo’n 10 minuten zachtjes koken.
Zeef de saus.

Proef de saus, breng eventueel op smaak met een héél klein beetje ( theelepel)gembersiroop.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Zodra ze voldoende geroosterd zijn uit de pan halen ( anders verbranden ze) en in een schaaltje laten afkoelen.
Doe de afgekoelde pijnboompitten, knoflook ( grof gehakt), Parmezaanse kaas ( geraspt) en de koriander ( dikke steeltjes niet) in een keukenmachine en maal dit even( niet te fijn). Voeg daarna de olijfolie toe en draai er een ‘dunne’ pesto van.

Schil de aardappelen en snij schijfjes van een ½ cm dikte. Maak eventueel met een steker mooie rondjes. Kook de aardappelrondjes beetgaar. Giet ze af en leg ze in een ovenschaal.

Maak de asperges schoon en blancheer deze, spoel direct onder koud water en leg ze in een ovenschaal.

Snij de venkel in blokjes, blancheer deze, spoel direct onder koud water en leg ze in een ovenschaal.

Schep de helft van de korianderpesto door de aardappeltjes en bewaar de andere helft voor de eindgarnering.

Hak de zwarte olijven fijn.

Eindafwerking:
Verwarm de asperges, de venkel en de aardappelen ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 Gr.C. in de oven.
Bak de kabeljauwhaasje in wat boter.
Verwarm de vissaus, strooi indien gewenst wat allesbinder door de saus zodat deze wat dikker wordt.

Verwarm de borden voor.
Leg de asperges op een bord met een tussenruimte van 2cm, schep hier de venkel tussen.
Leg twee plakjes aardappel op de venkel en leg hier de gebakken kabeljauw op.
Schenk wat vissaus over de vis.
Ganeer het bord af met de olijven en wat korianderpesto


Algemeen


persons : 4
time : 60 minuten
book : Kookles: recept aangepast voor thuis
print : Afdrukken