Jachtschotel in een nieuw jasje

Hoofdgerecht
  

under-heading

Jachtschotel in een nieuw jasje

Ingredienten

800 g sukadelapjes of magere runderlappen, in dobbelstenen
2 eetlepels bloem
2 eetlepels olie
100 g boter
50 g spekblokjes
2 uien, gesnipperd
4 kruidnagels
10 jeneverbessen, gekneusd (doosje a 12 g)
2 laurierblaadjes
300 ml rode wijn
2 plakjes ontbijtkoek, in dobbelstenen
1 kilo kruimige aardappelen
200 ml volle melk
100 gr boter
nootmuskaat, vers geraspt
2 eieren
2 appels, geschild en in ringen

Bereiding

Bestrooi het vlees met de bloem; schud de overtollige bloem eraf. Laat in een braadpan de olie en de helft van de boter heet worden en bak hierin het vlees goudbruin. Schep de spekblokjes en de gesnipperde uien erbij en laat ze even meebakken tot de spekjes lichtbruin kleuren.

Voeg de kruidnagels, de jeneverbessen en de laurier toe en breng het gerecht op smaak met zout en (versgemalen) peper.
Schenk de rode wijn bij het vlees in de pan en roer even goed door. Plaats de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 2 1/2 uur op een laag vuur sudderen. Roer het vlees regelmatig door om aanbranden te voorkomen.

Voeg, wanneer het vocht te veel verdampt en het vlees nog niet gaar is, wat water toe.

Schep de ontbijtkoek bij het vlees in de pan en laat het nog een halfuur zachtjes doorkoken.

Kook de aardappelen in 20 minuten in water met zout naar smaak. Verwarm de melk met de boter en een mespunt (versgeraspte) nootmuskaat. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met het warme melkmengsel. Roer er op het laatst 2 eieren door om de aardappelpuree lekker smeuïg te maken.

Verhit wat boter in een koekenpan en bak de appelringen rondom bruin.

Plaats een vulring op een voorverwarmd bord en schep de aardappelpuree in een vulring, druk even stevig aan. Schep hier het vlees op en rondom. Garneer af met de appelringen.

Algemeen


persons : 6
time : 3 uur
book : Diner bij Kees en Marian
print : Afdrukken