Hongaarse goulashsoep van Willie

Soep / Big Green Egg
  

under-heading

Hongaarse goulashsoep van Willie

Ingredienten

125 gr boter
1 eetlepel komijn zaad
1 ui
1,5 eetlepel paprikapoeder
1 Spaanse peper
3 eetpels Ajvar pittig*
1 zakje

3 liter gekookt heet water
800 gr runderpoulet in blokjes, ik heb riblappen gebruikt
3 rode paprika's
3 groene paprika's
3 gele paprika's
1 kilo uien
500 gr tomaten
½ knolselderij
1 blikje tomaten puree
2 runder bouillonblokjes
½ eetlepel zwarte peper
2 ruime theelepels komijnpoeder *
2 ruime theelepels karwijzaad *
2 eetlepels Ajvar pittig *
* zie toelichting bij bereidingswijze


Bereiding

Uien snipperen en 1 ui apart zetten voor de beginfase van de soep.
Spaanse peper opensnijden en zaadjes verwijderen, daarna fijnsnijden.
Vlees indien nodig kleiner snijden en overtollig vet verwijderen.
Paprika's, wassen, zaadlijsten verwijderen en in blokjes snijden.
Knolselderij schoonmaken en in blokjes snijden, tot gebruik in water wegzettem
Aardappels schillen en in blokjes snijden, tot gebruik in water wegzetten.
Tomaten in blokjes snijden.
Kruiden klaar zetten.

Boter smelten, komijnzaad en 1 fijngesnipperde uien aanbraden.
Spaanse peper, paprika poeder, komijnzaad en Ajvar toevoegen en even mee smoren tot alles kruidig geurt.

Water toevoegen en alle ingrediënten toevoegen behalve de aardappelen en de knolselderij.
Alles lekker 2 uurtjes laten pruttelen.

Proef de soep na 2 uurtjes, hij moet goed op smaak zijn want door de aardappelen en knolselderij vervlakt de smaak wat.
Je kunt het nu al een stukje bijsturen!

Na 2 uurtjes de knolselderij en de aardappel toevoegen en deze 1 uur laten mee sudderen.

Proef de soep en breng indien gewenst weer verder op smaak.

Tip:
De soep is nu klaar, je kunt hem meteen serveren maar net als bij erwtensoep is hij de volgende dag nog lekkerder.

Opmerking:
- Deze soep hebben we bij Willie en Truus gegeten, we vonden hem heel erg lekker. Willie gebruikt de ingrediënten met een * niet. De lucky boy heeft delikat en een goulash-kruiden tube tot zijn beschikking om aan de soep toe te voegen, beide heb ik in Nederland niet kunnen vinden.
Ik heb dit vervangen door Ajvar, komijnpoeder en karwijzaad. Laten we zeggen de soep is niet exact het zelfde geworden maar wel zeker 95%, dus ik ben zeer blij met het resultaat.
- Als ik heb nog een keertje maak dan ga ik er nog meer mijn eigen draai aan geven. Ipv aardappel blokjes ga ik dan hele aardappelen toevoegen. Die kan ik en makkelijk uitscheppen als ze gaar zijn, fijnprakken en weer toevoegen zodat de soep iets dikker wordt.

Let op!
Deze hoeveelheid is voor 10-12 personen.



Algemeen


persons : 10-12 pers
time : 4 uur
book : Recept van Willie, met wat aanpassingen
print : Afdrukken