Herten stoofpot met bessengelei

Hoofdgerecht
  

under-heading

Herten stoofpot met bessengelei

Ingredienten

1,2 kilo herten sukade, in grove blokjes gesneden van 3x3 cm
200 gr champignons
2 rode uien
4 eetlepels zonnebloemolie
2 teentjes knoflook, geperst
1 eetlepel tomatenpuree
300 ml rode wijn
400 ml kippenbouillon
3 eetlepels bessengelei ik heb Wildpreisselbeeren compote gebruikt
3 eetlepels bloem

Bereiding

Fruit de ui glazig in 2 eetlepels olie in een stoofpan en laat lichtjes kleuren. Voeg de knoflook toe en fruit deze mee. Let op dat de knoflook niet bruin wordt, dan gaat hij bitter smaken, dus smoren!

Voeg de tomatenpuree, champignons, wijn bouillon en bessengelei toe en beng tegen de kook aan.

Bestrooi het vlees met bloem, zout en peper. Bak de helft van het vlees in 1 eetlepel olie en 1 eetlepel boter in een koekenpan rondom bruin en voeg na een paar minuten toe aan de saus. Herhaal dit met de rest van het vlees.

Laat de hertenstoof 2 uurtjes zachtjes stoven met de deksel half op de pan. Controleer regelmatig of het niet droog kookt, voeg ander nog wat water toe.
Kijk na 2 uurtjes of het vlees mals en gaar is, zo niet laat het dan wat langer sudderen.

Is het vlees gaar, pak de pan dan in met een deken zodat hij langzaam afkoelt. Ik gebruik hiervoor mijn Ecostoof ( een soort of ouderwetse theemuts maar dan voor pannen).Laat hem zo het liefst een nacht staan zodat de smaken zich goed ontwikkelen.

Voor gebruik, verwarm de hertenstoof op een laag vuurtje en roer regelmatig door.

Opmerking,
- Ik heb het vlees toen deze gaar was uit het vocht genomen en het vocht nog wat verder ingekookt.
Nog verder op smaak gebracht met wat zout, peper en nog een schep wild preisselberen.
- Vergeten een foto te maken van het gerecht toen het klaar was vandaar de foto van de Mise en Place






Algemeen


persons : 6 pers
time : 3 uurtjes + 1 nacht
book : Kookboek: De Stoofbijbel
print : Afdrukken