Hasselback aardappel

Bijgerecht
  

under-heading

Hasselback aardappel

Ingredienten

12 aardappeltjes kleine of
8 grotere of
4 grote aardappelen
45 gr boter
5 eetl olijfolie
zeezout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 Gr.C.

Was de aardappel en controleer zo op onzuiverheden.
Droog de aardappelen.

Snij de aardappelen in maar nog net niet door.

Verwarm de boter totdat hij net gesmolten is, voeg de olijfolie toe aan de boter.
Doe de aardappelen in een ovenschaal.
Giet de boter-olijfolie met een dun straaltje tussen de aardappel schijfjes.
( je kunt het ook met een kwastje doen)

Besprenkel de aardappelen goed met zeezout.

Plaats de aardappelen in de oven.
Hele grote dikke aardappelen hebben we ruim een uur nodig om gaar te worden.
Kleinere zijn uiteraard sneller klaar.
Helaas kan ik u geen baktijd geven het is echt afhankelijk van de grote en de soort aardappel.

Controleer van tijd tot tijd of de aardappelen gaar zijn.

Leg ze op een warme schaal en serveer direct

Opmerking:
Ik had nog nooit gehoord van Hasselback aardappelen, al had ik ze al wel op plaatjes gezien.
Toen ik deze aardappel gemaakt had en op de website wilde zetten dacht ik; hoe ga ik die aardappel nu noemen. Hasselback…wat een gekke naam.
Nee ik ga ze gewoon een ingesneden ovenaardappel noemen.
Toch eerst maar even op hasselback gegoogled….en wat zie ik, honderden aardappel plaatjes.
Zo gek is die naam hasselback dus niet :-)
Nu hoef ik geen wereld verbeteraar te zijn dus noem ik ze toch ook maar zo.
Het zou toch jammer zijn als iemand op zoek was naar deze aardappel ( en de naam wel weet) en die dan niet op deze site zou kunnen vinden.

Mocht je ooit op zoek zijn naar een makkelijk aardappel bijgerecht wat er ook nog eens mooi uitziet dan zijn deze aardappelen echt een aanrader.

Tip van iemand die reageerde op mijn twitter bericht over deze aardappel: stop stukjes Pamezaanse kaas tussen de aardappel.
Lijkt me ook lekker, dat ga ik zeker ook nog eens doen.

Aanvulling:
De foto is al van de 2e generatie. Ondertussen gaat het me goed af. Ik smelt de boter niet meer. Minimini koude boter schilfers stop ik tussen de aardappelschijfjes. Ja het is even een gepriegel maar daardoor gaan de schijfjes wel mooi openstaan. De laatste 10 minuten in de oven heb ik er wat geraspte parmezaan overheen gelegd.

Nog een tip; leg twee dunne snijplanken op je aanrecht. Leg daartussen de aardappel en snijd met het mes tot op de plank. Ze zijn ze overal even diep ingesneden en je schiet niet door met het mes!


Algemeen


persons : 4
time : 60 minuten
book : www.nigella.com
print : Afdrukken