1 kalkoenfilet zonder bot en huid van ongeveer 1 kilo
Rookhout naar keuze, wij hebben kersen gebruikt
natte rub:
2 theelepels mosterd
2 theelepels extra vergine olijfolie
droge rub
1 eetlepel bruine suiker
1 theelepel knoflook zout
1 theelepel selderijzout
1 theelepel paprika
½ theelepel zwarte peper, vers gemalen
¼ theelepel cayenne peper
Honing saus;
55 gr boter
3 eetlepels maple siroop
1 eetlepel honing
Bouw een kolen vuurtje of een houtvuurtje in een kant van je BBQ, laat de andere kant van je BBQ leeg. Zo creëer je ruimte voor indirecte warmte.
Meng in en kommetje de ingrediënten voor de droge rub.
Meng in een kommetje de ingrediënten voor de natte rub.
Droog de kalkoenfilet met keukenpapier af (en smeer hem in met de natte rub. Bestrooi hem daarna met de droge rub. Ik heb de kalkoenfilet met keukentouw opgebonden als een rollade zodat hij gelijkmatig gaart
Wanneer de BBQ op temperatuur is ( 120 Gr.C.). Leg dan het rookhout op de kolen en leg de kalkoenfilet op op de grill, op het gedeelte waar geen kolen liggen ( indirect) en bak de kalkoenfilet voor 2,5 uur.
Smelt de boter in een sauspan, voeg de honing en de maple siroop toe en roer alles goed door elkaar.
Smeer de kalkoenfilet na 2,5 uur in met het botermengsel en bak weer voor 15 minuten.
Smeer daarna de kalkoen nog een keertje in met de rest van het botermengsel en bak nog eens 15 minuten. Controleer of de kalkoen gaar is, ( kern temperatuur 75 Gr.C.)
Big Green Egg bezitters.
Verwarm je BGE tot 120 Gr. Leg het rookhout op de kolen. Plaats de ConveEggtor, daarop een lekbak, dan het rooster en leg daar de kalkoenfilet op.
Ik heb de kalkoen op het V rack gelegd, zodat ik de kalkoen makkelijk kon insmeren met de glaze zonder de kalkoen filet te hoeven om te draaien. Met een kwastje kan je makkelijk aan de onderkant van de kalkoen komen door het V rack heen.
: 6-8
: 3 uur
: Kookboek: Big Bob Gibson's BBQ Book
: Afdrukken