Gerookte eendenborst met sinaasappel en tijm

Hoofdgerecht / Big Green Egg
  

under-heading

Gerookte eendenborst met sinaasappel en tijm

Ingredienten

2 tamme eendenborst filets ( margret de canard) van elk 300 gr
2 sinaasappels
1 bos tijm
peper en zout

kersen rookhout ( 1 chunk of een klein handje snippers)

Bereiding

..Verwijder met een scherp mesje de vliesjes en de pezen van de eendenborstfilets.
Snijd de vetlaag kruislings in.
Bestrooi de filets met peper en zout.
Snijd de sinaasappels in 1 cm dikke plakken. Leg de filets tussen twee lagen sinaasappel schijven met takjes tijm en druk aan.
Zet ongeveer 2 uurtjes in de koelkast onder lichte druk, door bijvoorbeeld een bakje met water erop te zetten.

Stook met een enkele hotspot naar 130-140 Gr.C.
Richt de BGE nu in voor roken op 90-100 Gr.C
Leg de chunk op de hotspot ( of strooi de snippers eromheen) en plaats het hitteschild.
Wacht tot de BGE begint te roken. Vul een lekbak met een laagje water, leg er de sinaasappelschijven en tijm in voor het aroma.
Zet de lekbak op het hitteschild, plaats het rooster en leg hier de eendenborsten op, met de vetlaag naar boven.
Gaar in ongeveer 50-60 minuten tot een kerntemperatuur van 50-52 Gr.C.

Neem de filets van het rooster en houd ze warm in aluminiumfolie. Verwijder het rooster, de lekbak en het hitteschild.
Leg het rooster terug en plaats hier de skillet of de grillplaat op.
Stook de BGE op naar 200 Gr.C.

Grill de eendenborsten op de vleeskant op het rooster tot het begint te walmen.

Leg de filets daarna op de vetkant op de skillet of grillplaat. Bak nu ongeveer 2 minuten.

Nu kan je de deksel wat langer open laten terwijl je kijkt of de vetlaag niet te donker wordt.

Haal de skillet of grillplaat uit de BGE en kijk uit dat je het hete vet niet op je handen krijgt.

Laat de filets even rusten op een plank voordat je ze in schuinen plakken snijdt van een halve centimeter dik.
Een goede temperatuur om te serveren in 58-60 Gr.C.

Op de foto het recept eerst even testen met 1 filet, jammer hadden we er maar 2 opgelegd, zo lekker!!

Algemeen


persons : 4
time : 60 minuten
book : Kookboek: Hete kolen van Jeroen Hazedonk & Leonard Elenbaas
print : Afdrukken