Eendenborst met gemberrijst en kokossaus

Hoofdgerecht
  

under-heading

Eendenborst met gemberrijst en kokossaus

Ingredienten

4 eendenborsten
2 eetl. honing
1 duimpje gember
3,5 dl runderbouillon
200 gr rijst
1 theel rode currypasta
2 dl kokosmelk
2 blaadjes djeroek poeroet
1 eetl. vissaus
sap van een ½ limoen
½ eetl. rietsuiker
½ paksoi

Bereiding

Verwarm de oven voor op 70 Gr.C.

Snijd het vet van de eendenborsten over de lengte een paar keer tot aan het vlees in en bak het in een droge pan op halfhoog vuur op de huid zo'n 5 minuten zodat het vet smelt.
Bak daarna de andere zijde ongeveer 2-3 minuten.*

Leg het vlees met de huidkant naar boven op een ovenplaat en smeer het in met honing.
Plaats het geheel 45 minuten in de oven en gaar de eendenborst langzaam verder.

Schil de gember en hak deze fijn.
Meng het met de runderbouillon en pureer het geheel emt de staafmixer.
verhit een pan met een beetje olie en zet de rijst even aan.
Blus af met de gember bouillon en breng het geheel aan de kook.
Draai het vuur laag. Laat het 20 minuten rustig pruttelen.

Zet de currypasta al roerend aan in een pan met een beetje olie en blus af met de kokosmelk.
Voeg de vissaus, de in reepjes gesneden djeroek poeroet, de rietsuiker en het limoensap toe.
Roer het geheel goed door en draai het vuur laag.
Laat het 20 minuten rustig pruttelen.

Snijd de paksoi in grove stukken en roerbak deze even aan in wat olie.

Snijd het vlees doormidden. Plaats een hoopje rijst in het midden van het bord.
Leg daar de eend met de gesneden kant naar voren tegen aan.
Plaats het andere stukje eend er schuin naast.
Schep de saus naast de eend en schep ook wat van de honingsaus van de eend op het bord zodat er twee kleuren saus op het bord zichtbaar worden.
Garneer het gerecht af met wat paksoi.

* in het originele recept moet de eendenborst alleen maar op de vetkant gebakken worden. De 45 minuten in de oven zijn dan niet lang genoeg!

Opmerking:
Heerlijk gerecht, alleen de gemberrijst bracht niet wat ik er van verwacht had. De volgende keer maak ik het met gewone rijst.

Algemeen


persons : 4
time : 60 minuten
book : Kookboek: Thuis uit eten, Ramon Beuk
print : Afdrukken