Christoffeltaart van Marion

Nagerecht
  

under-heading

Christoffeltaart van Marion

Ingredienten

De 1e maten zijn voor een doorsnede 18cm (8-10 pers) en de 2e maten zijn voor een doorsnede 14 cm 6-8 pers

voor het schuim:
6 eiwitten / 4 eiwitten
300 gr suiker / 200 gr suiker

Voor de chocoladeroom:
250 gr pure chocolade liefst van 70% cacao / 165 gr chocolade
500 ml slagroom/ 335 ml slagroom
75 gr suiker / 50 gr suiker
150 gr ontpitte kersen / 100 gr ontpitte kersen

garnering
250 gr pure chocolade / 335 gr chcoclade


Bereiding

Schuim:
Verwarm de oven voor op 90 Gr.C
Kop de eiwitten met suiker stijf in een vetvrije kom tot een luchtig schuim.
Plaats alleen de ring van je springvorm op het bakpapier en schep ⅓ van het schuim hierin. Strijk met een spatel mooi glad. Verwijder de ring voorzichtig en herhaal dit nog 2 keer.*
Droog het schuim in circa 3 uurtjes in de oven.

Chocolade room:
Smelt de chocolade au bain-marie. Klop de slagroom met suiker lobbig. Meng een beetje slagroom door de warme chocolade en roer goed door. Spatel daarna de chocolade door de slagroom. Niet kloppen maar spatelen. Verdeel de room ongeveer in vieren.
Bestrijk 1 schuimplak met ¼ van de room en verdeel de helft van de kersen hierover.
Leg de tweede schuimplak hierop, bestrijk met ¼ van de room en leg hier de rest van de kersen op.
Leg de laatste schuimplak daarop en bestrijk de boven en zijkant met de resterende chocoladeroom.

garnering:
Schaaf met een mes krullen van een blok chocolade.
Bestrooi de zijkant en de bovenkant hiermee.

Opmerking:
- De kwaliteit van de chocolade bepaald de smaak van deze taart. Ik heb voor zowel de chocoladeroom als de chocoladegarnering chocolade gebruikt met een cacao gehalte van 70%
- In het originele recept moet je de voor het maken van de schuimplakken de schuim in een spuitzak doen en daarmee 3 cirkels volspuiten. Nogal een geklieder omdat je best veel schuim heb en dus steeds de spuitzak moet bijvullen.
Ik vind mijn manier handiger. Plaats de rand van een springvorm op het bakpapier en schep deze vol. Strijk het eiwitschuim zo glad mogelijk, maar zijn ze niet helemaal glad dan komt dit wel weer goed door de chocolade room :-)
- Ik heb de taart daags van te voren gemaakt, maar heb je weinig tijd dan kan je de meringue schijven ook al een paar dagen van te voren maken. Verpak ze goed en leg ze in de vriezer. Je kunt ze bevroren verwerken in deze taart.
- Je kunt de merengue ook best op een iets hogere temperatuur baken net als merengue koekjes voor Eton Mess, ik denk dus dat 150 gr en 2 uurtjes ook voldoet.
- Laat de keersen goed uitlekken want dat extra kersenvocht kan de taart niet hebben.
-Ik heb de rand van een 18 cm doorsnede springvorm gebruikt, dat lijkt niet groot, maar dat is het zeker wel, je krijgt daardoor ook een mooie hoge taart.

Foto:
Dat gebeurt me nu altijd al ik het erg druk heb, een diner voor 8 personen en dan vergeet ik foto's te maken. Gelukkig nog wel een foto van de buitenkant. Wel jammer want de binnenkant was indrukwekkend. 3 schuimlagen, chocolade room en kersen.

Algemeen


persons : 8
time : 30 minuten + 3 uur oventijd
book : Kookboek: Rudolph's bakery
print : Afdrukken