Brabantse worstenbroodjes van Lotte en Bram

Lunch / Tapas / Brood
  

under-heading

Brabantse worstenbroodjes van Lotte en Bram

Ingredienten

500 gram bloem
300 ml water
10 gram zout
10 gram suiker
50 gram roomboter
1 zakje droge gist (7 gr)

750 gram half om half gehakt
2 eieren
75 gram paneermeel
zout
peper
2 theelepels mosterd

boter of ei om te bestrijken

Bereiding

Meng alle ingrediënten voor de gehaktvulling door elkaar. Weeg het geheel en verdeel in exact gelijke porties. Wij kwamen uit op 38 gr per gehaktworstje. Rol hier worstjes van en laat deze minimaal 30 minuten afgedekt rusten in de koeling.

Doe de ingrediënten voor het brooddeeg in een keukenmachine maar voeg niet al het water toe. Kneed tot een mooi soepel deeg wat niet te droog is, voeg indien nodig de rest van het water toe. Het deeg mag niet plakken en moet van het deeg een dun vliesje kunnen trekken. Haal het deeg uit de keukenmachine en kneed met de nog een keer of 4 door en rol er een mooie dikke worst van, een soort of stokbrood.
Dek het deeg af en laat 15 minuten rusten

Verdeel het in gelijke porties, die even zwaar zijn als je gehaktvulling. Gebruik hiervoor een weegschaal. Het is belangrijk dat ze allemaal even zwaar zijn. Wij hebben porties van 38 gr deeg gemaakt omdat ons gehakt 38 gr was.

Bol de stukjes deeg op door ze te draaien onder je hand. Maak van je hand een bolletje, leg deze over het deeg heen en maak een ronde draaibeweging terwijl je de duim en pink naar elkaar toe beweegt tijdens het rollen.

Maak van ieder bolletje met een deegroller een ovaal lapje wat iets groter is dan je gehaktworstjes.
Leg het worstje erin en rol het in het deeg over het worstje. druk goed vast. Rol het worstje een paar keer over de werktafel en druk de zijkanten eraf als je het worstje nogmaals rolt. Mijn kleinkinderen hebben de zijkanten eraf gesneden en weer goed dicht gedrukt. Zo met je handen eraf drukken is een behendigheid die je moet leren :-)
Rol het worstenbroodjes nog een keertje zachtjes na voor een mooi egaal resultaat.

Leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.
Dek de plaat af met folie en laat deze ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek.

Meng 1 eidooier en 1 heel ei, 1 eetlepel water en een snuf zout. Bestrijk hiermee de worstenbroodjes en laat deze zo 5 minuten staan.

Bak de worstenbroodjes 10 minuten op de hoogste stand in het midden van de oven, wij hebben ze afgebakken op 260 Gr.C.
Misschien moet je de plaat met broodjes na 5 minuten even draaien omdat de meeste ovens niet gelijkmatig bruinen.
Kijk even of ze gaar zijn voor je ze eruit haalt.

Opmerking,
Je kunt de broodjes ook groter maken. Grote broodjes worden gemaakt van 45 gr deeg en 45 gr gehakt.

Klik hier voor duidelijke uitleg over deeg opbollen.
klik hier voor goede uitleg over gehakt inrollen
Na het zien van deze 2 filmpjes konden mijn kleinkinderen ( 10 en 8 jaar) met alle gemak deze worstenbroodjes maken.

Opwarmen van de worstenbroodjes:
Kamertemperatuur: in het midden van een voorverwarmde oven 170°C circa 8 minuten.
Bevroren: In het midden van een voorverwarmde oven 170°C circa 14 minuten
Klik hier voor meer opwarm methode's en bewaar advies

Algemeen


persons : 24 stuks
time : 120 minuten
book : De bakkende Brabander, iets aangapast
print : Afdrukken