Botervis met prei

Hoofdgerecht
  

under-heading

Botervis met prei

Ingredienten

4 botervis** filets
boter of olie om vis te bakken
3 grote dikke preien
50 gr boter
100 ml witte wijn
3 theel. kerriepoeder
4 eetl. crème fraîche
5 velletje filodeeg
gesmolten boter voor filodeeg

Bereiding

Ontdooi de filodeeg volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Smeer de ontdooide vellen in met gesmolten boter.
Stapel de vellen weer op elkaar en bak ze af in de oven volgens de gebruiksaanwijzing.
Haal de vellen uit de oven en laat ze afkoelen.

Snij de prei fijn.
Doe de boter in een pan en bak hierin de prei ( vuur niet te hoog). Blus af met de wijn en laat de prei op een zacht vuurtje even nasmoren.
Voeg kerriepoeder toe en roer en de crème fraîche doorheen.
Houd de prei warm.

Smelt wat boter in een pan.
Bestrooi de vis met zout en wiitte peper.
Bak de botervis in ca 2-3 minuten per kant op een zacht vuurtje gaar.

Schep wat prei op een voorverwarmd bord, breek een stukje filodeeg af, leg dit op de pei.
Herhaal dit nog een keer.
Leg de gebakken botervis erbij.

**Er zijn verschillende vissen onder de naam 'botervis' in de handel: Lepidocubium flavobrunneum, Nebris microps en Peprilus triacanthus.
In dit recept is Lepidocubium flavobrunneum gebruikt

Info:
Deze info komt van: http://www.steloy.be/HTMLsite/Zelf_koken/Zoutwatervissen/Botervis.html
Lepidocubium flavobrunneum wordt verhandeld onder de naam: Botervis, Botermakreel, Escolar
Deze vis komt voor in de zuidelijke oceanen (Indische Ocraan, Zuid Afrika) en wordt op grote diepte gevangen als bijvangst van de tonijnvisserij. De lepidocubium flavobrunneum wordt in Nederland vooral diepgevroren als filets verkocht.
Ook gerookt is de vis te koop. Vooral in Duitsland wordt de vis veel verkocht als Butterfisch of Oilfisch. Een naam die niet zomaar aan de vis gegeven is. De lepidocubium flavobrunneum is erg vet, met ongeveer 16 gram vet per 100 gram vleesgewicht. Dit vetgehalte is bijna te vergelijken met het vetgehalte van een Hollandse Nieuwe.
Het visvlees is erg wit van kleur en op de graat wat roder. De smaak is te vergelijken met de zwaardvis en heilbot. Bereiding: Door het hoge vetgehalte kan de vis het beste gegrild of gebakken worden.

Algemeen


persons : 4
time : 50 minuten
book : Eigen recept
print : Afdrukken