Basis jus voor bij wintergerechten

Bijgerecht
  

under-heading

Basis jus voor bij wintergerechten

Ingredienten

3 rode uien, gepeld in ringen
3 middelgrote wortelen geschild, grof gehakt
3 stengels bleekselderij, grif gehakt
1 kleine venkelknol, in stukken
4 tenen knoflook, gepeld
paar takjes verse tijm
3 verse laurierblaadjes
1 kaneelstokje
2 kruidnagels
2 groetenbouillonblokjes
1 blikje tomatenblokjes a 400 gr

Bereiding

Zet een grote pan op middelhoog vuur en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Voeg de ui, wortel, bleekselderij, venkel en knoflook toe en roer zodat alles met olie wordt bedekt.
Laat zachtjes 20 minuten bakken met de deksel op de pan totdat alle groenten zacht zijn.
Meen de deksel van de pan, voeg de en laurier toe en bak tot alles diepbruin is.
Je wilt de donkerste kleur die je kunt krijgen zonder dat alles aanbrand, dus houd de pan in de gaten en roer af en toe.

Voeg kaneelstokje en kruidnagels toe.
Voeg 1½ kokend water toe, verkruimel de bouillonblokjes erboven en voeg de tomaat toe.
Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 30 minuten zachtjes koken totdat de saus is ingekookt en licht is ingedikt.
Proef en breng op smaak met zout en peper.

Schenk de inhoud van de pan door een zeef en een kom, druk met een houten lepel alles wat smaak geeft in de jus.
verwijder wat in de zeef is achtergebleven en schenk de jus in een kan of laat afkoelen.
Zet tot gebruik afgedekt met plastik folie in de koelkast

Opmerking:
- Het originele recept is van Jamie Oliver, het heet dan vegetarisch jus.Daar wordt ook nog eens 200 gr okra ( groenten verkrijgbaar bij de toko)in meegekookt.
- Ik heb dat achterwege gelaten omdat ik deze saus als basis gebruik, heerlijk en vol smaak. De kaneel smaak is duidelijk aanwezig, de basis jus is dus niet overal voor te gebruiken!
- U kunt uiteraard ook het kaneelstokje weglaten.Ik had de groenten in de pan laten afkoelen voordat ik de bouillon zeefde voor het verkrijgen van de optimale smaak.
- Op de foto, de bouillon in ijsblokzakjes voordat ze de diepvries in gingen. je kunt zo steeds makkelijk 1 of 2 blokjes toevoegen aan je jus, saus of zoep
.

Algemeen


persons : nvt
time : 80 minuten
book : Tijdschrift Delicious dec 2010, recept aangepast
print : Afdrukken