Asperges met ei Benedict

Hoofdgerecht
  

under-heading

Asperges met ei Benedict

Ingredienten

16-20 asperges

8 eieren om te pocheren
3-4 eetl azijn

12-16 plakken ham

voor de hollandaise saus:
150 gr boter
2 eetl witte wijnazijn
2eetl water
3 eidooiers
zout peper
cayennepeper

Bereiding

Schil de asperges goed en kook ze in water met wat zout in z' n 15 minuten beetgaar. Draai het vuur uit en laat de asperges in het kookvocht liggen.

Zet een pan met ruim water op en breng aan de kook.
Voeg azijn toe.
Breek een ei boven een kommetje.
Roer met een lepel in het water rechts of links om zolang totdat er in het midden een kratertje ontstaat. Laat het ei hierin grilden en pocheer het ei 2 minuten in het kokende water.
Haal met behulp van een schuimspaan uit het water en leg het ei in een grote kom die gevuld is met koud water.
Herhaal dit met de andere eieren.
Laat de pan met water op het vuur staan.

Maak de hollandaise saus:
Klaar de boter door deze te verwarmen in een pannetje. Schep het schuim dat ontstaat eraf. Draai het uur uit en laat de boter even staan.
Als het witte bezinksel (ondermelk) naar d bodem gezakt is, schenk dan voorzichtig de geklaarde boter over in een andere schaal of kom. Doe dit rustig want je mag geen bezinksel meekomen.

Roer de eidooiers los met de witte wijn azijn en het water.
Verwarm dit een beetje au bain marie. Niet te warm anders stolt het ei. Als de ei een beetje begint te stollen voeg dan onder voortdurend kloppen de geklaarde boter toe Blijf kloppen tot je een mooie hollandaise hebt. Voeg eventueel wat druppels citroensap toe.

Zet de borden klaar
Verwarm de eieren door ze nog even een 1/2 minuut in het kokende water terug te leggen.
Leg ham en asperges op het bord. Haal de eieren uit het water en leg die op de ham.
Schenk de hollandaise saus eroverheen en bestrooi indien gewenst met wat cayennepeper.

Serveertip: Lekker met een gekookte aardappel

Algemeen


persons : 4
time : 40 minuten
book : Eigen recept
print : Afdrukken