Asperge soep met croutons

Soep
  

under-heading

Asperge soep met croutons

Ingredienten

1 kilo asperges
100 gr boter
100 gr bloem
witte peper
zout
2 liter asperge vocht
4 kippenbouillontabletten
vers gemalen nootmuskaat
paar sneetjes wit oud brood

Bereiding

Schil de asperges. Zet de schillen met wat water op en kook deze ongeveer 20 minuten.
Giet de schillen af en vang het vocht op. Vul het vocht aan tot 2 liter met koud water.
Gooi de schillen weg.

Laat de boter in een soeppan smelten. Voeg de bloem toe en bak deze zachtjes gaar.

Voeg in een niet te dikke straal de aspergebouillon toe en roer krachtig met een garde zodat er geen klontjes in de soep ontstaan. Voeg de bouillontabletten en de asperge toe en laat de soep op een laag vuurtje 15 minuten zachtjes pruttelen. Handig als je een vlamverdeler gebruikt, de soep 'plakt' snel aan de bodem van de pan.

Als de asperges gaar zijn, pureer dan de soep met behulp van een staafmixer.

Snijd het brood in blokjes. Verspreid deze op een bakplaat en besprenkel met een heel klein beetje olijfolie. Bak het brood in een voorverwarmde oven van 200 Gr tot croutons. Schep tussen door een keertje om.
De tijd is afhankelijk van de dikte van je broodblokjes.
Ik had dikke broodblokjes omdat ik het brood met de hand snij en zodoende zijn sneetjes dan dikker als voorgesneden brood.

Schep de soep in soepkommen, bestrooi met wat vers geraspte nootmuskaat. Zet de croutons op tafel zodat je steeds wat croutons in je soep kunt doen, dan blijven ze lekker krokant.

Snellere variant, Je kunt het koken van de asperge schillen achterwege laten, breng de soep dan meer op smaak eventueel met kruiden.

Algemeen


persons : 10 personen
time : 45 minuten
book : Eigen recept
print : Afdrukken