Suikerbrood oftewel Sûkerbôle

Brood
  

under-heading

Suikerbrood oftewel Sûkerbôle

Ingredienten

500 gram patentbloem + extra om te bestuiven
8 gram zout
11 gram instant gist
350 gram suikerchips type 4/5 (die zijn te koop bij (online) winkels voor bakbenodigdheden)
wij hebben mini suikerklontjes gebruikt, ik kon in de winkel geen suikerchips vinden.
1½ tl kaneelpoederBereiding

Doe de bloem, het zout, de gist, boter en de 290 ml. water in de mengkom en meng met de mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Ga 8 min. door met kneden, op een matige stand tot het deeg soepel is en terugveert wanner je er een vinger in drukt.

Voeg de suikerchips of de kleine suikerklontjes toe samen met het kaneel meng ze door het deeg. Wanner dit niet gemakkelijk lukt met de deeghaken, kun je het ook met de hand doen. Leg het deeg hiervoor op een met bloem bestoven werkvlakte en kneed de suikerchips of de kleine suikerklontjes er zo vlot mogelijk door.

Maak een bol van het deeg op het met bloem bestoven werkvlak en dek af met een schone, vochtige, warme theedoek. Laat 15 min. rijzen.

Druk het deeg uit tot een rechthoekige lap met dezelfde lengte als het bakblik. Rol het deeg op en leg het met de naad naar beneden in het bakblik. Dek opnieuw af met een theedoek en laat nog 35 min. rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 235 GrC.

Gebruik een scherp mes om het gerezen brooddeeg precies door het midden in te kepen. Schuif het bakblik in het midden van de oven en bak het suikerbrood in ongeveer 30 min. gaar. Het is gaar wanner je erop klopt en het een hol geluid geeft.

Haal de sûkerbôle/ suikerbrood uit de oven en stort hem direct op een rooster. Laat het brood afkoelen voor je het aansnijdt.In het origilele recept wordt een rond bakblik van 24 cm doorsnede gebruikt, wij hebben het suikerbrood in een Petromax gietijzeren broodvorm gebakken. ( bekleed met bakpapier)

Algemeen


persons : nvt
time : 90 minuten
book : De bijbel van de Nederlandse keuken
print : Afdrukken