Pita broodjes

Big Green Egg / Brood
  

under-heading

Pita broodjes

Ingredienten

1 eetlepel zout vlokken
3 theelepel gedroogde gist*
2 eetlepel extra vergine olijfolie
1 eetlepel Griekse yoghurt
1 eetlepel honing
2x 300 gr bloem type 00 en wat extra indien nodig
300 ml warm water
griesmeel om te bestuiven
olijfoliespray of olijfolie en een kwastje

*opmerking:
Ik gebruik voor een constante kwaliteit/hoeveelheid Engelse maatschepjes

Bereiding

Doe het zout, de gist, olijfolie, yoghurt, honing en 300 gr meel met het warme water in een kom. Klop het deeg met een elektrische mixer glad.
Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg minimaal 12 uur rijzen in de koelkast. De laatste keer heeft het meer dan 24 uur in de koeling gestaan, ook dat ging perfect.

Voeg de volgende dag de rest van het meel toe. Zet de deeghaak in de electrische mixer en kneed het deeg op een lage stand tot het meel helemaal is opgenomen.
Verhoog de snelheid naar matig en klop 2-3 minuten tot het deeg loslaat van de kom en bij aanraking plakt maar niet klevig is.
Voeg indien nodig nog wat meel toe om de gewenste consistentie te krijgen.

Leg het deeg op een bestoven werkblad en kneed het in ca 1 minuut glad. Verdeel in 8 gelijke stukken en 'bol' daar ballen van.

Bestuif het werkbald met griesmeel en rol de deegbollen met een met griesmeel bestoven deegroller tot een dikste van 5 mm.
Bestuif ze zo nodig met extra griesmeel om plakken te voorkomen.
Prik ze rondom in met een vork, leg ze op een met griesmeel bestoven bakplaat en laat ze 30 minuten rijzen op een warme droge plaats.

Verhit een koekenpan met anti aanbaklaag op matig vuur ( of grillpan,of grill plaat )

Sprenkel wat olie in de pan, voeg de broodjes een voor een toe en bak 2 minuten aan elke kant. Serveer ze direct of warm ze later op.

Opmerking:
- Ik heb ze gegrild op de BBQ ( Big Green Egg) . De broodjes lichtjes ingesmeerd met wat olijfolie, bbq in de indirect setting, gewone rooster, temp 220-230 Gr. en 2-3 minuten per kant.
- Ik heb het deeg s'avonds voorbereid en de volgende dag s'avonds afgebakken, deeg had meer dan 20 uur in de koelkast gestaan en was perfect gerezen.

Algemeen


persons : 8 stuks
time : minimaal 12 uur rijzen
book : Kookboek Greek uit de keuken van George Calombaris
print : Afdrukken