Gerookte knoflook tomaten soep

Soep
  

under-heading

Gerookte knoflook tomaten soep

Ingredienten

50 gr gerookte knoflooktenen, gehalveerd met schil
700 gram rijpe tomaten
2 kleine rode uien, in vieren (met schil)
paar takjes verse tijm
2 eetlepels olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper
1 liter groentebouillon (eventueel van tablet)
100 ml kookroom
handje gehakte (platte) peterselie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Snijd de tomaten doormidden, verwijder het harde stukje bij de steelaanzet en leg ze met de snijkant naar boven in een met olijfolie ingevette de ovenschaal.
Leg de stukken ui, de teentjes knoflook en de takjes tijm tussen de tomaten. Bestrooi met wat zout en versgemalen peper en besprenkel met olijfolie.

Zet de schaal in het midden van de oven en rooster de tomaten 30 – 40 minuten tot ze zacht zijn.
Verwijder de uien en knoflook. Zet even apart.

Schenk de helft van de bouillon over de tomaten en takjes tijm en zet de schaal nog 10 minuten in de oven.
Verwijder intussen de schillen van de uien en knoflook en pureer in een keukenmachine.

Haal de ovenschaal uit de oven, verwijder de tijm en doe de tomaten met bouillon bij de ui-/knoflookpuree in de keukenmachine. Laat de machine even draaien tot alles gepureerd is.

Zet een zeef boven een grote pan en zeef het tomatenmengsel. Druk de pulp goed uit met de achterkant van een lepel. De pulp wordt verder niet gebruikt.
Voeg de resterende bouillon toe en laat heet worden. Roer de room door de soep en laat de soep laat de soep weer heet worden. Breng indien nodig nog verder op smaak met zout en peper.

Schep de soep in borden/kommen en garneer met de fijngehakte peterselie.

Opmerking:
Gerookte knoflook is niet altijd en overal te krijgen. Ik heb de knoflook uit Noord Frankrijk meegenomen. Omdat het een redelijk onbekend product is kon ik in al mijn kookkoeken er geen specifiek recept vinden waarin de knoflook verwerkt wordt. Natuurlijk kan deze knoflook overal voor gebruikt worden maar een specifiek recept is dan toch ook wel leuk. Nu ben ik per definitie niet echt iemand die recepten haalt van andere website's maar deze keer doe ik dat dus wel.
Bij de bronvermelding vindt u een linkje naar het originele recept. Ik heb in mijn soep geen crème fraîche gebruikt maar koksroom en de voorgeschreven 6 teentje zijn bij mij 50 gr. Ja teentjes is een ruim begrip, er zaten hele kleine tussen en heel grote :-)

Algemeen


persons : 4-6
time : 80 minuten
book : print : Afdrukken