Appel uit de oven met vanillesaus

Appel uit de oven met vanillesaus

Algemeen


persons : 10
time : 30 minuten
book : Kookles: Koken met een ster

Ingredienten

5 stevige appels bv jonagold
wat roomboter
donkere basterdsuiker
8 eidooiers
5 dl room
5 dl melk
snuifje zout
80 gr suiker
1 vanillestokje
eventueel wat ijs

4 personen:
2 appels
donkere basterdsuiker
4 eidooiers
2 1/2 dl room
2 1/2 dl melk
mini snufje zout
40 gr suiker
vanillestokje

Bereiding

De appels door midden snijden ( door kroontje en steeltje heen)
Klokhuis royaal verwijderen met een parisienne boor.
Opvullen met een mengsel van boter en basterdsuiker.
Wegzetten tot gebruik of meteen afbakken in en voorverwarmde oven van 175 Gr C tot ze zacht zijn ( ongeveer 15-25 minuten)

De melk, room, suiker, vanillestokje en zout aan de kook brengen.
Gedurende 15 minuten laten trekken.
Vanillestokje verwijderen.
De melk voorzichtig op de eidooiers gieten en rustig erdoor heen roeren.
De saus weer op het vuur zetten om te binden, maar voorzichtig !

Saus op bord scheppen, appel in het midden leggen en eventueel voorzien van een bolletje ijs.

Tip voor het maken van de saus zodat hij niet gaat schiften:

De makkelijkste manier is:
Eidooiers gebruiken die op kamertemperatuur zijn.
Die eidooiers in een mengkom doen.
Daar eerst 1 eetlepel warme melk bij de eidooiers doen en goed doorroeren
Daarna weer 1-2 eetlepels van de warme melk erbij doen en goed doorroeren.
Je kunt eventueel dit laatste nog een keertje herhalen als je twijfelt. (De kou moet voorzichtig uit de eidooiers gehaald worden)
Daarna giet je langzaam en onder voortdurend roeren de rest van de melk bij de eidooiers.
Giet het mengsel terug in de pan, zet de saus weer terug op het vuur en verwarm langzaam weer op om te binden.
Zo moet het lukken!