Aspergesoep met rivierkreeft

Aspergesoep met rivierkreeft

Algemeen


persons : 4-5 personen
time : 40 minuten
book : Asperge magazine, recept wat aangepast.

Ingredienten

soep:
275 gr soep asperges
boter
20 gr gesnipperde ui
1 liter kippenbouillon
200 ml kookroom
zout en peper naar smaak

garnituur:
75 gr asperges
75 gr rivierkreeftjes
25 gr sjalotten
peper en zout
25 gr blokjes bleekselderij, schoon gewogen
4 gr bladpeterselie

Bereiding

Soep:
Schil de asperges goed en snijd ze in stukken van 2 cm.
Smoor de gesnipperde ui in wat boter en voeg de stukjes asperge toe.
Smoor de asperges kort en voeg daarna de kippenbouillon toe.
Kook de asperges goed gaar.
Pureer de asperges het liefst in een blender zo krijg je de soep heel fijn maar met een staafmixer kan het ook.
Wrijf de soep door een zeef.

Doe de soep in een schone pan, voeg de room toe en breng op smaak met zout en peper.
Kook de soep in tot een romige soep, proef opnieuw en stuur de smaak bij indien nodig.
Mocht de soep nog te dun zijn, je kunt hem binden met een beetje bloem.

Garnituur:
Schil de asperges en snijd in stukken van 8 cm.
Snijd daarna de stukje mooi gelijkmatig julienne in een dikte van 2-3 mm.
Leg op keukenpapier of een schone theedoek en dep ze goed droog.
Verhit frituurvet tot 180 Gr.C en bak de asperges lucifers tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Hak de peterselie fijn en zet apart tot gebruik.

Schil de bleekselderij met een dunschiller en snijd deze in blokjes van 2,5mm. Breng alvast een pan met gezouten water aan de kook.

Snijd de rivierkreeftjes fijn. Snijd de sjalotten fijn.
Bak de sjalotten kort in wat boter tot ze glazig zijn, voeg de rivierkreeftjes toe en verwarm deze mee.

Doe de bleekselderij in het kokende water en blancheer kort. Giet af in een zeef.
Voeg de bleekselderij toe aan de sjalot-rivierkreeft en roer alles door elkaar.

Presentatie:
Maak in het midden van een warm soepbord een bergje bleekselderij-rivierkreeft-sjalot.
Zorg ervoor dat het bergje hoog genoeg is en zichtbaar is als de soep straks in het bord ligt.
Leg bovenop het bergje wat gefrituurde asperge julienne.
Strooi wat van de fijngehakte peterselie in het bord.

Doe de soep in een voorverwarmde schenkkan.
Serveer het bord met de rivierkreeft uit en schenk aan tafel de soep erbij.

Leuk zo zie je goed wat je krijgt en het is ook praktisch, lopen met een soep bord geeft altijd een smoezelige rand in het bord bij het uitserveren.

Opmerkingen:
Na het pureren had ik 1600 ml soep.
Ik heb de soep niet met een staafmixer maar met een blender gepureerd, hij was daarna zo mooi dat ik hem niet meer gezeefd heb.
Ik heb de soep wat gebonden met maizena en af gegarneerd met een gefrituurd peterselieblaadje.