Kreeften olie

Kreeften olie

Algemeen


persons : nvt
time : 24 uur
book : Eigen recept

Ingredienten

Karkassen van 2 kreeften
1 sjalot
1 eetlepel tomatenpuree
15 zwarte peper ( lampong) korrels
1/2 theelepel zeezout
1 laurierblaadje
70 gr kreeften pasta
500 ml goede smaakvolle olijfolie



Bereiding

Maak de sjalot schoon en snijd deze doormidden
Verhit een beetje van de olie en fruit de sjalot aan.

Hak de kreeft karkassen in grove stukken en bak die mee aan in de olie bij de sjalot. Voeg indien nodig nog een beetje olie toe.
Als je de kreeft goed heb aangebakken voeg dan de tomatenpuree, de peperkorrels en het laurierblaadje toe. Bak alles ven mee.
Draai het vuur lager en voeg de rest van de 500 ml olijfolie toe.
Verwarm het geheel en laat de karkassen zo'n 60 minuten zachtjes trekken in de olie. Zeker niet oververhitten, zo rond de 80 Gr is perfect.

Haal de sjalot en het laurierblaadje uit de olie. Doe de rest ( ja ook de karkassen) in een blender en maal alles fijn.
Doe terug in de pan en laat het geheel zo afgedekt 1 nacht staan.

Verwarm opnieuw lichtjes, het hoeft maar een beetje warm te worden zodat het wat meer vloeibaar wordt.
Zet een zeef op een mengkom, bedekt de zeef met een passeerdoek en schenk de kreeftenpulp in de passeerdoek. Laat net zolang staan tot alle olie is uitgelekt.

Gooi de pulp weg. Bewaar de kreeften olie in een uitgekookte fles of glazen afsluitbaren pot in de koelkast.

Je kunt de kreeften olie ook invriezen.

Serveertip:
- Druppel wat van deze olie bij asperges met zalm.
- Druppel wat van deze olie over diverse soepjes
- Marineer in deze olie en of bak in deze olie garnalen/gamba's
- Druppel wat van deze olie (na het bakken) over een pizza met zalm.
- Meng wat kreeften olie door mayonaise.