Creme brulee van Maarten

Creme brulee van Maarten

Algemeen


persons : 4 pers
time : 10 maken- 1,5 uur bakken + afkoelen
book : Recept van Maarten

Ingredienten

250 gr slagroom 30% vetgehalte
50 gr volle melk
45 gr kristal suiker
50 gr eigeel
2 theelepels eiwit
1 vanille peul uitgeschraapt
2 eetlepel vodka vanille Klik hier voor het recept

Bereiding

Doe twee eetlepels van je oude Vanille Vodka in een waterglas. Schraap 1 (nieuwe) vanillepeul leeg en doe het schraapsel bij de voka in het waterglas.
Snij de vanillepeul in stukjes en voeg deze ook toe aan het waterglas.. Dek af en zet minimaal 1 nacht weg.

Haal de stukjes vanille peul stukjes uit het waterglas en doe deze in de jampot waar al je andere oude vanille peulen in zitten. Zet dit weer weg voor volgend gebruik.

Meet de overige ingrediënten nauwkeurig af.

Meng de suiker met de slagroom en de melk. Roer even door en zet even weg zodat de suiker de tijd krijgt om op te lossen. Roer tussendoor even maar klop de slagroom niet, roeren dus.

Voeg eigeel, eiwit en de vanille vodka uit het waterglas toe. Roer alles goed door elkaar, ook hier roeren en niet opkloppen.
Als alles goed gemengd is verdeel je dit over 4 crème brulee schaaltjes.

Verwarm de oven voor op 95 Gr.C.
Schuif een bakplaat onder in de oven en vul deze met water.
Wacht tot het water warm is en plaats dan de gevulde crème brulee schaaltjes op een rooster boven het warme water.
De bakje staan niet in het water, ze hebben alleen de luchtvochtigheid nodig die vrijkomt van het water.

Gaar de crème brulee in ongeveer 1,5 uur gaar. de tijd ia afhankelijk van de dikte van je crème brulee in de schaaltjes en je oven. Iedere oven is anders. De crème brulee moet nog net een heel klein beetje wiebelen als hij klaar is.

Haal de creme brulee uit de oven als hij klaar is. Zet de bakje sop een rooster zodat ze goed kunnen afkoelen. Zijn ze afgekoeld tot kamertemperatuur plaats ze dan in de koeling en laat ze door en door koud worden.

Haal ze uit de koeling vlak voor gebruikt. Besprenkel ze met suiker en keer het bakje even om zodat de overtollige suiker eraf valt.

Steek de crème brulee brander aan en verwarm de suiker tot deze mooi gekarameliseerd is.

Serveer de creme brulee.