Koude venkelsoep met karnemelk

Koude venkelsoep met karnemelk

Algemeen


persons : 4 pers
time : 25 minuten
book : Website:Dagelijkse kost

Ingredienten

1 grote venkel
2 scheutjes olijfolie
2 teentjes knoflook
1 ui
enkele takjes tijm
ijsblokjes
500 gr diepvries erwten + een handvol diepvrieserwten garnering
0,75 l koude groentebouillon
0,5 liter karnemelk
zout
vers gemalen zwarte peper
zeezout
een scheutje appelazijn

gerookte paling als garnering
enkele blaadjes munt
25 gr gemengde zaden ( naar eigen smaak bv niggelazaad)

Bereiding

Snijd de venkel in vieren en verwijder de harde kern. Bewaar ΒΌ venkel voor de garnering en snijd de ander 3 kwarten in stukken

Zet een pannetje met olijfolie op het vuur en stoof er de stukken venkel in aan.

Pel de knoflook en de ui. Snijd ze grof en voeg ze toe aan de stovende venkel.

Voeg enkele takjes tijm toe en voeg er een scheutje water aan toe en dek de groenten af met een deksel. Gaar de groenten.

Breng water aan de kook en voeg de erwten toe. Kook gaar volgende de tijd die op de verkapping staat. Schep er na enkele minuten wat erwtje af en spoel die onder koud water.
Zet in ijswater weg tot gebruik als garnering.

Giet de erwtjes af en spoel ze onder koud water om af te koelen. Giet de erwtjes in de beker van de blender. Voeg de venkel en de koude bouillon toe en mix het geheel fijn.
Zeef de soep om de erwtenschillen eruit te halen.

Giet de soep opnieuw in de blender, voeg de karnemelk toe en breng de soep op smaak met zout, peper en een scheutje appelazijn. Mix opnieuw fijn.

Zet tot gebruik weg in de koelkast om door en door koud te laten worden.

Neem een grote kom. Doe er ijsblokjes in en vul verder met water. Snijd de venkel in dunne plakjes met behulp van een mandoline. Leg de plakjes op ijswater. Laat de venkel en erwten uitlekken. Breng ze op smaak met peper, zout en olijfolie.
Serveer de koude soep in een kommetje en leg er wat van de venkel en erwten bij.

Snijd de gerookte paling in stukjes en werk er het kommetje soep mee af samen met enkele blaadjes munt en wat gemengde zaadjes.

Opmerking: Door alle drukte vergeten de venkel op ijswater te leggen en de zaadjes erover te strooien, erg jammer want dan was de presentatie veel mooier geweest.