Creme brulee van Marion

Creme brulee van Marion

Algemeen


persons : 6 personen
time : 10 minuten + 40 min bakken + koelen
book : Eigen recept

Ingredienten

500 gr slagroom
6 medium eidooers
70 gr suiker
merg van 1 vanillestokje
mespunt zout
rietsuiker om te bestrooien
gasbrander

Bereiding

Splits de eieren ( eiwit wordt niet gebruikt).

Snij het vanillestokje open en schraap de vanillemerg eruit.
Doe de slagroom in een steelpannetje en voeg de vaniilemerg toe aan de slagroom. Roer goed zodat de vanillemerg zich mooi mengt door de room.
Verwarm de room zachtjes tot bijna het kookpunt.

Klop de eigelen los met de suiker.
Voeg de warme slagroom in het begin in een dun straaltje al kloppend met een garde aan de eigelen toe. Na mate je meer room hebt toegevoegd mag het een grotere straal zijn. ( giet je de warme slagroom er in zijn geheel in een keer bij dan krijg je een room-roer-ei).

Verwarm de oven voor op 150 Gr.C.
Zet 6 creme brulee schaaltje in een ovenbakblik.
Vul de schaaltjes met het warme room-mengsel.

Schuif de schaal in de voorverwarmde oven.
Schenk net zoveel kokend water in de schaal, totdat ¾ van de hoogte van de bakjes in het warme water staan.

Bak de creme brulee in zo'n 40 minuten gaar.

Haal de bakjes uit het warme water en laat ze afkoelen op een rooster.
De creme brulee is goed als de room gestold is en deze in het midden van het bakje nog een klein beetje wiebelt. ( Wordt stevig bij afkoelen)
Zet de afgekoelde bakjes minimaal 5 uurtjes ( ik doe meestal 1 nacht) in de koeling.

Haal de bakjes uit de koeling en bestrooi ze met rietsuiker. Schud het teveel aan suiker eraf.
Steek de gasbrander aan en brand de suiker tot deze mooi bruin is.
Laat de creme brulee een paar minuten afkoelen en serveer deze dan.

Een echte klassieker die bijna iedereen lekker vindt.