Christmas pudding Classic

Christmas pudding Classic

Algemeen


persons : 6-8 pers
time : 2 uur
book : Online Hanoslivestream Kerstpatisserie en Deserts van Rudolph van Veen

Ingredienten

zonnebloemolie om pudding vorm mee in te vetten
1 citroen
100 ml maple syrup
100 g gedroogde cranberries
100 g gedroogde vijgen
80 ml whisky*
210 g roomboter
210 g lichtbruine basterdsuiker
4 eieren
100 g zelfrijzend bakmeel
3 tl bakpoeder
1 tl speculaaskruiden
125 ml whisky om te flamberen

* appelsap is een alternatief als je geen alcohol wil gebruiken

Bereiding

Vet de puddingschaal in met zonnebloemolie. Rasp de citroen boven de puddingschaal zodat er overal een beetje rasp zit.

Schenk de maple siroop onderin de vorm, zet de vorm opzij.

Pureer de gedroogde cranberry's en de vijgen met de whisky in een keukenmachine fijn.
Roer de boter met de suiker luchtig. Klop één voor één de eieren erdoor.
Voeg de vruchten-whisky puree toe en meng tot een gladde massa.

Meng de bakpoeder en de speculaaskruiden door het zelfrijzend bakmeel.
Spatel dit door het vruchten-boter beslag.
Schep de massa in de puddingschaalhet geeft niet als de maple syroop iets mee omhoog komt, deze strijk straks in het beslag tijdens het garen.

Pak een vel bakpapier, maak die een dubbele vouw in, zie foto en dek daarmee de schaal af. Bind het bakpapier vast met keukentouw.

Zet een pan op het vuur met een ring of een stenen bakje op de bodem, dat moet er voor zorgen dat de pudding vorm neit in contact komt met de bodem van de pan. Zet de gevulde puddingschaal hierop en schenk tot 5 centimeter onder de rand van de puddingvorm heet water in de pan. Leg een deksel op de pan en kook de pudding op middelhoog vuur circa 1 uur en 30 minuten.
Mocht de deksel niet meer passen op de pan, dek de pan dan af met aluminium folie.

Laat de pudding circa 10 minuten afkoelen in de in de vorm voor je hem stort op een mooie schaal.

Verwarm de overgebleven whisky circa 1 minuut. Overgiet de pudding en flambeer eventueel aan tafel. Garneer met een takje hulst.

Opmerking,
In het originele recept worden gedroogde pruimen gebruikt ipv vijgen. Voor deze pudding kunt u gedroogde abrikozen gebruiken.