Romige paddenstoelensoep

Romige paddenstoelensoep

Algemeen


persons : 4 pers
time : 35 minuten
book : Kookboek: Soep bij Janneke thuis

Ingredienten

2 paddenstoelen bouillonblokjes
25 gr gedroogde paddenstoelen
2 + 2 eetlepels olijfolie
2 sjalotten, fijngesnipperd
3 teentjes knoflook
25 gr bloem
125 ml droge witte wijn
125 ml slagroom
250 gr verschillende soorten paddenstoelen
2 takjes verse tijm

Bereiding

Doe de gedroogde paddenstolen met ruim kokendheet water in een hittebestendig kom.
Week 20 minuten.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de sjalotten en knoflook zachtjes.

Haal ondertussen de geweekte paddenstoelen uit het water en knijp ze boven het bakje goed uit. Hak ze fijn en zet opzij.
Giet het weekvocht door een fijne zeef in een maatkan, als je ze nog hebt dan zijn koffiefilter zakjes daar ideaal voor. Heb je die niet, giet het weekvocht dan rustig door een zeer fijne zeef, het laatste vocht gebruik je niet want zoals je zult zien, dat is een beetje troebel.
Vul de maatkan aan met kokend water tot 2 liter en voeg de bouillonblokjes toe.

Is de uitje en de knoflook mooi zacht gegaard strooi dan de bloem erover en bak deze 1 minuut mee.
Voeg langzaam en al kloppende met een garde de witte wijn en de bouillon toe
Voeg de fijnhakte gewelde paddenstoelen toe aan de soep en laat de soep zo’n 10 minuutjes zachtjes koken. Voeg de slagroom toe, roer deze er goed doorheen en verwarm de soep weer maar laat de soep niet meer koken.

Borstel de paddenstoelen mnelange met een paddenstoelen-borstel schoon of gebruik hiervoor een stuk keukenpapier. Scheur of snijd de paddenstoelen in stukjes.
Verhit een koekenpan met 2 eetlepels olijfolie en bak hier de paddenstoelen mooi bruin en beetgaar. Voeg tijmblaadjes toe en breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de paddenstoelen over 4 voorverwarmde borden en schenk de soep erbij.

Tip:
- Bak een teentje fijngehakte knoflook mee bij de champignons
- Halveer de slagroom in de soep en klop de andere helft van de slagroom lobbig, garneer hier het gerecht mee af.

Foto:
Zo zag mijn soep eruit, lijkt in de verste verte niet op de soep uit het kookboek.
De soep in het kookboek is veel bruiner. Nu weet ik best wel dat er veel werk en tijd aan plaatjes in kookboeken besteed wordt en dat ik gewoon zonder gebruik te maken van speciale apparatuur, flitsers en kleuren filters werk….maar toch deze keer schrok zelf ik van het verschil.
Ja natuurlijk had ik het kunnen weten, als je slagroom toevoegt dan blijft de soep niet bruin. Ook ik laat we wel eens verleiden door een te mooi plaatje…..Gelukkig was de smaak er niet minder om!