Worteltaart met pistache amandel en kokos

Worteltaart met pistache amandel en kokos

Algemeen


persons : 10 personen
time : 1,5 uur + 1 nacht wachten
book : Kookboek Persiana van Sabina Ghayour

Ingredienten

3 grote eieren
200 gr fijne kristalsuiker
2 theelepels vanille extract
200 gr gemalen ( blanke) amandelen
100 gr geraspte kokos
2 volle theelepels kaneel
150 gr gesmolten boter
2 grote wortels grof geraspt ( ong 300gr )
100 gr ongezouten pistachenoten, gedopt en grof gehakt
poedersuiker om te bestuiven

400 ml slagroom
2-3 eetlepels rozenwater
3-4 eetlepels poedersuiker
Een paar ongezouten pistachenoten gedopt en gehakt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160Gr.C en bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm van 23cm met bakpapier.
Je hoeft de vorm of het papier niet in te vetten, want de olie van de noten en boter in het beslag zorgen ervoor dat de taart niet aan het papier blijft plakken.

Klop de eieren, de suiker en het vanille extract in een kom en roer de gemalen amandelen, de kokos en de kaneel erdoor. Voeg de gesmolten boter toe en meng goed. Doe de geraspte wortels en de pistachenoten erbij en roer tot alles goed is gemengd. Schep het beslag in de springvorm en bak de taart 60 minuten tot de taart stevig aanvoelt en er bovenop een korstje ontstaat. Controleer na 40 minuten of de taart gelijkmatig gaart.

Laat de taart afkoelen, het liefst een hele nacht, de taart is veel vochtiger als hij is afgekoeld en daardoor een stuk lekkerder.

Klop voor de rozenwaterroom de slagroom met het rozenwater en de poedersuiker tot een lobbige room.
Schep een flinke schep room naast een stukje taart en bestrooi met wat gehakte pistachenoten en wat poedersuiker

Tip:
Bewaar de taart op een bord, afgedekt met huishoudfolie. De taart blijft op deze manier maximaal 1 week houdbaar.

Foto:
- Onderste foto, beslag in bakblik, bovenste foto een gebakken stukje taart.
- Het recept is voor een bakblik van 23 cm. Ik had de hoeveelheden aangepast voor een bakblik van 18 cm doorsnede, voldoende voor 8 kleine stukjes nagerecht taart zoals op de foto.