Gebakken zalm met pijnboompitten salsa

Gebakken zalm met pijnboompitten salsa

Algemeen


persons : 4 pers
time : 45 minuten
book : Kookboek Simpel van Ottolenghi

Ingredienten

4 zalmfilets met vel a 125 gr
100 ml olijfolie
100 gr krenten
4 stengels bleekselderij in blokjes van 1 cm ( 180 gr ), u kunt de bladeren eventueel bewaren voor garnering
30 gr pijnboompitten, grof gehakt
40 gr kappertjes + 2 eetlepel pekelnat
40 gr grote groene olijven, ontpit in blokjes van 1 cm ( circa 8 stuks)
1 flinke snuf saffraandraadjes ( ΒΌ theelepel) gemengd met 1 eetlepel heet water
20 gr peterselie, grofgesneden
1 theelepel citroenrasp
1 theelepel citroensap
zout
vers gemalen zwarte peper

Bereiding

Overgiet de krenten met kokend water en zet ze 20 minuten te weken terwijl je de zalm en de salsa maakt

Besprenkel de zalm met 2 theelepels olijfolie, 1/3 theelepel zout en royaal vers gemalen zwarte peper. Zet de zalm opzij en maak de salsa.

Giet 75 ml olijfolie in een grote sauteerpan en zet hem op hoog vuur. Voeg meteen de bleekselderij en pijnboompitten toe en bak onder regelmatig roeren 4-5 minuten tot de pijnboompitten beginnen te kleuren. Houd het steeds in de gaten, pijnboompitten kunnen snel verbranden.
Haal de pan van het vuur en roer de kappetjes en de pekel erdoor tezamen met de olijven, de saffraan en het weekwater van de saffraan en een goede snuf zout.
Giet de krenten af, meng deze tezamen met de peterselie, citroenrasp en citroensap door het bleekselderij mengsel. Zet de salsa opzij tot gebruik.

Giet de overgebleven eetlepel olijfolie in een grote koekenpan en zet hem op halfhoog tot hoof vuur. Leg als de olie heet is de zalmfilets erin en bak deze 3 minuten op de velkant tot het vel krokant is.
Laat de zalmfilet rustig liggen op de velkant als je ze bakt en ga niet schuiven met de zalm dan gaat het vel kapot.
Draai het vuur na de 3 minuten halfhoog en keer de filets om. Bak de andere kant 2-4 minuten, afhankelijk van hoe gaar u de zalm wenst. Haal de pan van het vuur en zet hem opzij.

Leg op ieder bord een zalmfilet en schep de pijnboompitten salsa erover.
Garneer het gerecht eventueel af met wat selderijblad.