Gegrilde kreeftenstaart

Gegrilde kreeftenstaart

Algemeen


persons : 4
time : 15 minuten
book : Eigen recept

Ingredienten

2 kreeftenstaarten
geklaarde boter
1 teen knoflook
verse platte peterselie
zout
citroen
1/2 venkelknol
klontje roomboter
3 eetlepel Pernod

Bereiding

Verwarm de BBQ of zoals in ons geval de Big Green Egg voor op 230 grC voor direct grillen.

Knip het pantser van de kreeftstaart door tot aan de staart.
Snijd het kreeftvlees in en breek de kreeftstaart open.
Haal het visvlees los van het pantser.

Verhit de knolfookteen in zijn schilletje 1 minuut in de magnetron.
Verwijder de schil en hak de knoflook fijn. Wrijf daarna de fijngehakte knoflook met de platte kant van het mes fijn op je snijplank. Herhaal dit tot je een knolfookpuree hebt verkregen.
Meng de knoflook puree door de geklaarde boter.
Hak de peterselie fijn en voeg deze toe aan de boter.
Schep wat van de boter op het kreeften pantser en leg het kreeftvlees terug in zijn vorm. Bestrijk de bovenkant van het kreeftenvlees ook met wat boter.
Strooi een beetje zout over het kreeftenvlees en sprenkel het geheel met wat citroensap.

Grill de kreeftstaart 1 minuut op de vlees zijde en keer daarna. Laat op de pantser zijde de kreeft verder garen tot deze niet meer glazig is. Bij ons was dat na 5 minuten echter dit is natuurlijk afhankelijk van de grote van je kreeftenstaart.

Snij de venkel op een mandoline superdun.
Verhit de boter en smoor de venkel beetgaar, blus af met de Pernod.

Haal de kreeftstaart van de BBQ en snijd deze bij de staart nu door.
Schep een beetje gesmoorde venkel op een mooi bordje en leg daar een ½ kreeften staartje tegenaan.

Opmerking: Voor ons was het een amuse voorgerechtje van een 5 gangen diner. Serveer je dit gerecht als een echt voorgerecht reken dan een heel kreeftenstaartje per persoon.

Zie hier een Duidelijk filmpje om de kreeftstaart te bereiden.

Opmerking: In het originele recept wordt de knoflook niet voor gegaard. Wij vinden de knoflook dan vaak te overheersend, dat zou jammer zijn voor zo'n delicaat stukje kreeft vandaar dat ik de knoflook voor gaar.