Buikspek op warme mango

Buikspek op warme mango

Algemeen


persons : 6-8 personen
time : 4 uurtjes
book : Buikspek recept Maarten de J. rest recept geïnspireerd door een kookworkshop

Ingredienten

buikspek ongeveer 700 gr, zonder zwoerd
kruiden naar keuze, ik heb LetzQ pork rub gebruikt
ongeveer 3 eetlepels mosterd
appel of kersen rookhout

deze lekkere glaze voor buikspek

12 grote garnalen
1 cm geschilde verse gember, fijngehakt
1 eetlepel olijfolie
1 teen knoflook
1 eetlepel gembersiroop
½ rood pepertje
snuf zout

3 volle eetlepels mayonaise
1 theelepel wasabipoeder ( of wat wasabi puree uit een tube)

1 grote mango
chilisaus uit een fles
sesamzaadjes, geroosterd

Bereiding

Buikspek:
Snij de bovenkant van het buikspek ruitvormig in.
Schep wat mosterd op de buikspek en masseer dit in het vlees. Kruid het vlees daarna royaal met kruiden.
Verwarm je BBQ tot 120 Gr.C.
Leg het rookhout op de hete kolen.
Richt je BBQ verder in voor indirect grillen.
Bak de buikspek 3 uurtjes.
Verhoog na 2 uur de temperatuur naar 170 Gr.C.
Bak de buikspek tot deze knapperig is en een kerntemperatuur van 80 Gr.C heeft bereikt.

Garnalen:
Maak van alle ingrediënten een marinade en leg de garnalen daarin, laat ze lekker marineren.
Verhit een grillpan of BBQ.
Haal de garnalen uit de marinade maar droog ze niet af.
Gril de garnalen tot ze mooi roze zijn.

Wasabi mayonaise:
Meng de wasabi door de mayonaise en doe over in een spuitzak.

Mango:
Schil de mango en snijd deze in plakken. Verhit een grillpan en grill een mooi streepje aan beide kanten van de mangoplakken. Leg op een bord, dek af met huishoudfolie en houd ze een beetje warm.

Sesamzaadjes
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan goudbruin, haal ze uit de pan en laat ze afkoelen

Opmaak bord, de nog warme mango, stukje buikspek, 2 garnalen, streepje glaze erover, 3 druppels wasabimayo, wat druppels chilisaus en daaroverheen geroosterde sesamzaadjes.
Je kunt het gerecht nog verder afgarneren met een mooie cress of zoals ik op deze keer (foto) gedaan heb met een touch van wasibi furikake.

Buikspek: Deze keer heb ik de buikspek op deze tijd en temperatuur bereid, perfect. Je kunt het ook op een lagere temperatuur doen, uiteraard kost het dan meer tijd. Er zijn zoveel wegen die lijden naar een goed resultaat :-)