Gerookte forel met venkelsalsa

Gerookte forel met venkelsalsa

Algemeen


persons : 4 personen
time : 60 minuten
book : Gecombineerd recept: Forel komt uit boek Big Green Egg's flavour fair en de salsa van een AH kerst recept 2002

Ingredienten

2 forellen
1 venkel

2 trostomaten

16 zwarte olijven zonder pit

1 zakje verse dragon (15 g)

3 eetlepels citroensap

1 eetlepel olijfolie met knoflookaroma en chilipeper

zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

Forel
Fileer, voor de gerookte forel, de forellen, maar laat de huid zitten.
Controleer de filets goed op eventuele graatjes.
Bestrooi de filets met zout en laat 1 uur in de koelkast intrekken.

Week ondertussen de kersen hout snippers in water.
Steek de Big Green Egg aan en verwarm tot een temperatuur van maximaal 90 Gr.C.


Strooi een handje van de uitgelekte houtsnippers op de gloeiende houtskool, plaats de conveggtor en leg het standaard rvs rooster in de Egg.
Door het plaatsten van de koude conveggtor zal de koepel temperatuur zakken naar 50 Gr.C waardoor deze op een goede temperatuur uitkomt.
Leg de forel filets, op de huid, op het rooster.
Sluit de deksel en rook de filets 10-15 minuten.


Salsa
Venkel schoonmaken en in piepkleine blokjes snijden. Venkelblokjes in vergiet doen en overgieten met kokend water. Tomaten inkruisen, onderdompelen in kokend water en ontvellen. Tomaten halveren, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in kleine blokjes snijden. Olijven in ringetjes snijden. Enkele takjes dragon voor garnering achterhouden, rest fijn knippen. In kom venkel mengen met tomaat, olijven, dragon, citroensap, olie en zout en peper naar smaak. Venkelsalsa tot gebruik afgedekt op koele plek bewaren.

Haal de forel filets van de BBQ, verwijder het vel en leg ze op de borden. Schep wat van de salsa erbij.

Opmerking: Vis ruim zouten !