Barbecue kip

Barbecue kip

Algemeen


persons : 2
time : ruim 2 uur
book : Kookboek: Big Bob Gibson's BBQ Book

Ingredienten

1 hele kip a 1 kilo
½ eetlepel zout
2-3 eetlepels olijfoilie
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1 theelepel vers gemalen zwarte peper
1 rode chilipeper, zaadjes verwijder en fijngehakt

Bereiding

Stook de BBQ op naar 165 graden en richt hem in voor indirect grillen.*

Hak de kip het een hakmes open of gebruik een wildschaar. Druk de kip plat.
Bestrooi de kip met het zout.
Leg de kip met de velkant naar boven op het rooster. Grill de kip 30 minuten.
Keer de kip om en grill weer 30 minuten.
Maar een dressing van olijfolie, gerookte paprikapoeder, zwarte peper en het fijn gehakte chilipepertje. Smeer hier nu de kip mee in.
Leg de kip weer met de velkant naar boven terug op het rooster, grill weer 30 minuten
Draai de kip weer om en grill weer 30 minuten.

Nu zal ongeveer je kip gaar zijn. Controleer dit door een thermometer te gebruiken, bij een hele kip moet minimaal 85 Gr.C zijn. prik op diverse plekken om dat te controleren.

Haal de de kip van het rooster en laat deze 10 minuten rusten alvorens deze te verdelen.

* Indirect grillen.
Met indirect grillen wordt bedoelt dat je het vlees niet op een directe hittebron legt.
Voor indirecte grillen gebruikt je bij een Big Green Egg de convEGGtor.
Ook op een gewone houtskool BBQ kan je indirect grillen. Deel je BBQ in tweeën. Leg in de ene helft je houtskool en laat de helft van je bbq leeg. Plaats het rooster op de bbq en leg het vlees op dat gedeelte van de BBQ waar geen houtskool ligt. Zo ontvangt het vlees geen directe hitte van de kolen.
Zelfs op een gas BBQ kan je indirect grillen, mits je bbq uitgerust is met meerdere branders. Hier telt het zelfde principe. Leg het vlees daar waar de brander niet aan is.

Opmerking,
Door de kip te grillen op een niet zo hoge temperatuur blijft deze lekker mals