Zalm droog pekelen

Zalm droog pekelen

Algemeen


persons : nvt
time : verschillend
book : Eigen recept

Ingredienten

1 zalm lende ( ongeveer 1,5 kilo)
750 gr zeezout
200 gr lichte basterdsuiker

Bereiding

Spoel de zalmlende af onder koud stromend water.
Controleer of de lende echt graat vrij is. Droog de zalmlende goed droog met keukenpapier.

Ik heb de zalmlende door gesneden anders paste ze niet in de schaal.
Meng het zout goed met de suiker en strooi een dun laagje in een schaal. Leg de zalmlende met het vel naar beneden in de schalen en bedek ze met de rest van het zout-suiker mengsel. Zorg dat ze overal bedekt goed bedekt zijn.
Dek de schalen af met huishoudfolie en zet ze 12 uur in de koelkast.

Haal de schalen uit d ekoelkast en spoel de zalmlendes schoon onder koud stomend water.
Maak ze weer goed droog met keukenpapier.
Leg ze terug in de (schone droge) schalen.
Zet de schelen onafgedekt voor 12 uur in de koelkast. Ze kan kunnen de zalmlenden goed 'drogen'. Dit drogen is belangrijk voor het rook resultaat.

De zalm is nu klaar voor verder gebruik bv om te roken.

Info voor diegene die dit recept al eens eerder hebben gebruikt en/uitgeprint: In het begin gebruikte ik meer zeezout en basterduiker, maar dat was rijkelijk veel. Ik heb de hoeveelheden nu aangepast en dit is ook ruim voldoende.