Lahmacun

Lahmacun

Algemeen


persons : 4 personen
time : 45 minuten + wachten rijzen deeg
book : Tijdschrift Foodies Januari 2015

Ingredienten

350 gr bloem plus beetje extra voor uitrollen
1 zakje gedroogde gist a 7 gr
zout
1 theelepel bakpoeder
350 gr Griekse of Turkse yoghurt

1 ui
2 teentjes knoflook
1 rode punt paprika
1 groene peper
1 bosje platte peterselie
2 eetlepels ajvar ( pittige paprikapasta)
2 theelepels chilivlokken
400 gr rundergehakt

1 zoete ui
ijsbergsla

Bereiding

Kneed van de bloem, gist, zout, bakpoeder en de yoghurt een soepel deeg.
Bestuif het deeg lichtjes met bloem en laat het afgedekt circa 90 minuten rijzen op kamertemratuur.

Pel de ui en de knoflook, halveer de rode puntpaprika en verwijder de zaadlijsten. Was de paprika en snijd hem in grove stukken. Snijd de groene peper in de lengte in en verwijder eventueel de zaadlijsten. Was de peper en hak hem in stukken. Was de peterselie, schud goed droog en pluk de blaadjes van de takjes. Doe de ui, de knoflook, de paprika, de peper, de peterselie, de ajvar en de chilivlokken in een keukenmachine en maal tot een grove pasta.

Meng het paprikamengsel door het gehakt en breng op smaak met zout.

Kneed het deeg kort door en verdeel het in 8 stukken. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Rol een stuk deeg op een met bloem besoven werkblad rond uit en bestrijk met het gehaktmengsel.

Vouw de pizza dubbel, leg hem in de pan en vouw hem weer open. Leg de deksel op de pan en bak de lahmacun in ca. 5 minuten gaar en krokant.
Herhaal dit tot het deeg en het gehakt op is.

Pel de zoete ui en snijd hem in ringen. Was de ijsbergsla, snijd hem fijn en verdeel hem met de zoete ui over de lahmacun.
Lekker met een dipsaus van yoghurt, olijfolie, peterselie en chilivlokken.

Opmerking:
Wij hebben de Lahmacun op de pizza steen in de BBQ gebakken. Verwarm je BBQ of Big Green Egg naar 260-270 Gr.C.

Tip.
Als de de 1e pizza gebakken hebt, leg deze dan op een bord en dek af met een theedoek. Bak de 2e pizza. Als deze klaar is leg je hem op zijn kop op de 1e en dek je hem weer af. Zo blijft de onderkant van de pizza schoon. De 3e leg je weer normaal en de 4e weer op zijn kop.
Als de pizza gebakken is dan zijn ze krokant, daarna worden ze lekker zacht en kan je ze op rollen ( zo meoten ze gegeten worden)
Heb je alle pizza's gebakken, keer dan de gehele stapel in een keer om, de eerst gebakken pizza wordt dus als eerste gegeten.