Pompoen sinaasappelcake

Pompoen sinaasappelcake

Algemeen


persons : 12 mooie plakken
time : 20 minuten voorbereiding + 45 minuten oven
book : Allerhande magazine 2015 nr. 10

Ingredienten

250 gr pompoen, schoon afgewogen
rasp van 1 sinaasappel
100 g boter (op kamertemperatuur)
1 tl kruidenmix koek en speculaas
1 mespunt zout
100 g kristalsuiker
2 eieren
125 ml creme fraiche
300 g zelfrijzend bakmeel
2 tl bakpoeder

sap van 1 sinaasappel
100 gr suiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 Gr.C.
Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm. Kook de pompoen in 8 min. gaar.
Giet af en laat afkoelen en spoel onder koud water om het gaar proces te stoppen.
Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel.
Meng de boter, kruidenmix, het sinaasappelrasp, suiker, zout, de helft van de gekookte pompoen in de keukenmachine of met de handmixer. Voeg een voor een de eieren en crème fraiche toe
Zeef het bakmeel en bakpoeder erboven en mix tot een luchtig beslag.
Schep de rest van de pompoen erdoor.

Vet de cakevorm in en bestuif de binnenkant met bloem. Schep het beslag erin en bak in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar. Dek af met aluminiumfolie als de cake te donker wordt. Controleer na 40 min. op gaarheid. Steek de sateprikker in de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.

Neem de cake uit de oven en laat helemaal afkoelen.
Pers de sinaasappel uit en verhit deze met de suiker in een steelpan op laag vuur en laat in 3 min. inkoken tot siroop.

Haal de cake uit de vorm en prik met een sateprikker gaatjes in de bovenkant. Schenk de siroop erin. Dat is een heel gedoe... maar het resultaat is heerlijk. Het laatste van siroop heb ik er met een kwastje overheen gesmeerd.