Pizza Calzone met mergeze en ricotta

Pizza Calzone met mergeze en ricotta

Algemeen


persons : voor 2 grote of 6 mini pizza calzone
time : 30 minuten + rijzen deeg
book : Kookboek: The Big Green Egg book + eigen deeg recept

Ingredienten

Calzone deeg:
225 gr witbroodmix ( koopmans)
140 ml water
10 gr olijfolie
2,2 gr droge gist
1 gr suiker

Vulling:
2 mergeze
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 eetlepel fijngehakte verse dragon
4-6 cherry tomaatjes
1 theelepel venkelzaadjes
2 theelepels olijfolie
1 gedroogd chilipepertje zonder zaadjes fijngehakt
zout en peper

6 pepeeetlepels ricotta
2 eetlepels losgeklopte ei * zie bij opmerking
2,5 eetlepel geraspte parmezaanse kaas
1 ruime theelepel citroenrasp
zout
peper
nootmuskaast

Bereiding

Maak het deeg:
Kneed van deze ingrediƫnten met de hand een soepel deeg of gebruik een keukenmachine. Laat het met de hand geknede deeg rijzen in een afgedekte kom. Kijk voor de tijd op de verpakking van het broodmix. Ik maak het deeg vaak s'morgens vroeg al en laat het gewoon staan tot de avond.

Vulling:
Bak de mergeze even aan in wat boter in een pan op het vuur, ze zullen verder garen in de calzone.

Maak een kruidenmengsel van de olijfolie, dragon, chilipepertje, citroenrasp, knoflook, venkelzaadjes, zout en peper.

Meng de ricotta met de Parmezaanse kaas, ei, zout, peper en nootmuskaat.

Rol het deeg uit voor 2 pizza calzone's. Ik heb 125 gr deeg per calzone gebruikt, de rest van het deeg heb ik niet gebruikt. (Je kunt ze uiteraard groter maken maar dan zal je meer vulling moeten maken)

Leg op iedere deegschijf een mergeze ( indien gewenst kan je die in stukjes snijden). Leeg daarbij 2-3 hele cherry tomaatjes. Snijd ze niet door anders wordt de vulling te nat.
Verdeel hierover het ricotta mengsel en verdeel daarna het kruiden mengsel over de vulling.
Vouw de calzone dicht en druk goed aan.
Bestrijk de buitenkant met los geklopte ei welke je nog over hebt van de vulling. Ik maal hierboven nog een een beetje zeezout, gewoon omdat we dat lekker vinden :-)

Verwarm de Big Green Egg ( of een gewone oven) voor op 220 Gr.C. Plaats de pizza steen in je BGE of oven en zorg ervoor dat ook deze goed op temperatuur is.

Bak de pizza calzone in zo'n 25-30 minuten mooi goudbruin en gaar.

Opmerking:
-Het big green egg book is best een prijzig kookboek waar vele bekende koks hun recepten en medewerking aan hebben verleend. Onze verwachtingen waren hoog gespannen, we verwachte veel van dit recept. Het is niet zo dat het niet lekker was maar ik had er meer van verwacht.
Waarom dan toch op de website? Omdat het toch wel en bijzonder vulling is. Ik ga de vulling zeker nog eens gebruiken maar dan om mini pizza calzone's mee te vullen. Het lijkt me leuk om voor een feestje diverse mini pizza calzone's te bakken met verschillende vullingen. Maar als hoofdmaaltijd ga ik deze niet meer maken.... maar over smaak valt niet te twisten. Misschien loop jij helemaal weg met deze vulling!
- Ik gebruik Engelse maatschepjes, dus eetlepels zijn Tablespoons, deze verhoudingen liggen afgebakend vast, wel zo makkelijk. Klop daarom het ei eerst los, dan kan je het beter afmeten.