Bierblik burgers oftwel Beercan burgers

Bierblik burgers oftwel Beercan burgers

Algemeen


persons : 4
time : 1 uur
book : Big Green Egg BBQers (besloten Facebookgroep)

Ingredienten

500gr half om half gehakt
gehakt kruiden naar keuze
8 plakjes bacon of pancetta
1/4 aubergine
1/4 courgette
1/4 rode punt paprika
2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden
beetje olie om te bakken
1 bol mozzarella kaas

Bereiding

Snij de groenten in kleine blokjes.
Bak de groenten in wat olie gaar en breng op smaak met de Italiaanse kruiden en zout en peper.
Laat de groenten wat afkoelen.

Breng het gehakt op smaak met kruiden naar keuze.
Vorm van het gehakt 4 even grote gehakballen.
Druk in het midden van de gehaktbal een glas. Kneed het gehakt daarna weer stak om het glas.
Wikkel de bacon of pancetta om het gehakt.
Verwijder door rustig even een klein beetje draaiend het glas.

Vul de holte van het gehakt met 1/4 van de groenten en leg hierop de mozzarella.

Verhit je Big Green Egg naar een temperatuur van 150-170 Graden.
Plaats de gevulde gehaktballen op het rooster en bak ze gaar in ongeveer 30-35 minuten tot een kerntemperatuur van 70-72 Gr.C.

Je kunt deze gehaktballen ook in de oven bakken. Temperatuur en tijd zijn hetzelfde.

opmerking:
In Amerika zijn deze gehaktballen erg trendy op het moment. De Amerikanen maken wel grotere gehaktballen, zij gebruiken ruim 200 gr per gehaktbal. Zij drukken er dan ook geen waterglaasje in net als ik gedaan heb maar een bierblikje, vandaar de naam Beer Can Burgers.

Vullingen
Je kunt ze vullen met de vulling die je lekker vindt, denk bv aan champignons, uien, kaas en paprika's. Bak de vulling wel van te voren en laat even afkoelen.
Ook geliefd in de USA is het toevoegen van wat BBQ saus door de vulling zodat e.e.a wat smeuiger wordt.
Varieer ook eens met de kruiden voor het gehakt, bv tacokruiden.
Je kunt dus volop variƫren, leef je uit!

De burgers zien er ook nog eens veel leuker uit dan een gehaktbal.