Gar­na­len met ka­ra­mel­saus en uien

Gar­na­len met ka­ra­mel­saus en uien

Algemeen


persons : 8 personen
time : 50 minuten
book : Diner bij Oscar en Dorine

Ingredienten

500 g reuzengarnalen
1 kropsla (gewassen)
50 g ongezouten pinda's (zak 250 g)
1 teen knoflook
7½ g basilicum (bakje 15 g)
1 rode peper
2 rode uien
1 el Thaise zoete chilisaus (flesje 250 ml)
2 el rijstazijn (flesje 150 ml)
1 limoen
4 el kristalsuiker
3 el kraanwater
100 ml kraanwater
1 el vissaus (flesje à 250 ml)
2 el arachideolie

Bereiding

Laat de garnalen ontdooien.
Verwijder de buitenste bladeren van de kropsla. Snijd de knoflook fijn. Snijd de blaadjes van het basilicum in reepjes en hak de pinda’s grof.
Snijd het steeltje van de rode peper, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.

Snijd de uien in flinterdunne ringen en doe in een kom. Rasp de groene schil van de schoongeboende limoen en pers de vrucht uit. Voeg het rasp, sap, de rijstazijn, chilisaus en event. zout toe aan de ui.

Doe de suiker met 3 el water in een steelpan en laat op laag vuur karamelliseren tot goudbruin. Blus de karamel voorzichtig af met het water. Breng aan de kook en laat de gestolde karamel in het water smelten. Voeg de rode peper en vissaus toe, laat 1 min. doorkoken en haal van het vuur.

Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Verhit de olie in een wok. Voeg de knoflook en garnalen toe en roerbak 2 min. Voeg de karamelsaus toe en roerbak nog 1 min. Neem van het vuur.

Haal de blaadjes sla los en verdeel over een grote platte schaal. Verdeel de ui met citrusdressing en de garnalen met saus erover.
Bestrooi met het basilicum en de pinda's.

Opmerking: In het originele recept zijn deze hoeveelheden voor een hoofdgerecht van 4 personen. Oscar en Dorine hadden er een voorgerecht voor 8 personen van gemaakt, het was super lekker!