: 6-8
: 30
: Eigen recept
400 gr prei
200 gr aardappels
40 gr boter
3 groente bouillonblokjes
100 ml slagroom
zout en peper
2 eetl. grove mosterd
100 ml slagroom
1 theelepel grove mosterd
Serveertip:
6-8 plakjes Turks brood
makreel
yochonaise
zout en peper
Snijd de preien in ringen en was de preiringen in koud water.
Laat de prei uitlekken.
Schil de aardappelen, was ze een snijd ze in grove stukken
Verhit de boter in een pan en fruit de prei en de aardappels. Voeg 1¼ liter water en de bouillonblokjes toe.
Laat de soep 20 minuten koken op laag vuur.
Pureer de soep met een staafmixer.
Voeg de slagroom toe en breng de soep daarna op smaak met de mosterd. Voeg 1 eetlepel mosterd toe en proef, voeg eventueel een tweede of derde eetlepel toe. Proef steeds. Bedenk dat de mosterd smaak zich nog wel even moet ontwikkelen en dat de smaak iets toeneemt als de soep even heeft gestaan.
Klop de slagroom lobbig en voeg op het laatst de grove mosterd toe.
Schep de soep in koffiekopjes of in soepborden en schep een beetje mosterdslagroom erop.
Serveertip:
Besprenkel de sneetjes brood met wat olijfolie en grill deze in een droge koekenpan of in de oven tot ze krokant zijn.
Maak de makreel schoon, prak deze fijn en voeg yogonaise tot het een smeuïg geheel is geworden. Breng op smaak met zout en peper.
Smeer de markreeldip op de geroosterde sneetjes brood.
Leg een sneetje makreelbrood bij of op het kopje en serveer de soep..