Vanille ijstaart met butterscotch saus

Vanille ijstaart met butterscotch saus

Algemeen


persons : 12
time : In gedeeltes maken
book : Eigen recept/ saus van Nigella

Ingredienten

Voor meringue :
100 gr hazelnoten
280 gr fijne tafelsuiker
5 eiwitten

Voor de vulling:
2 x vanille ijs

Voor de garnering:
150 ml slagroom
12 mooie aardbeien
butterscotch saus* van Nigella Lawson

Bereiding

..Verwarm de oven voor op 150 Gr.C.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier, teken met behulp van een bord een cirkel op elk papier van 26 cm doorsnede en keer het papier.
Pureer de hazelnoten fijn in een keukenmachine.

Klop de eiwitten in een schone vetvrije kom schuimig, voeg de suiker in gedeeltes toe en klop tot het eiwit mooi glanst.
Spatel de fijne hazelnoten door het eiwit.
Strijk de geklopte eiwitten uit op de twee cirkels.
Bak ze 1 uur, tot ze stevig en droog zijn.
Laat ze afkoelen in de oven ( met de deur open) en verwijder dan het bakpapier.

Draai het eerst portie ijs in de ijsmachine.
Als het ijs klaar is strijk dit dan uit op een meringue -bodem, leg de tweede meringue-bodem erop en plaats het geheel in de diepvries.
Draai het tweede portie ijs in de ijsmachine.
Haal de ijstaart uit de diepvries en verdeel het tweede portie ijs over de ijstaart en strijk mooi glad.
Wikkel het geheel in plasticfolie en zet ten minsten 4 uur in de vriezer tot het stevig is.

Maak de butterscotch saus volgens dit recept.

Klop de slagrooms stijf.
Haal de ijstaart uit de diepvries en bestrijk deze met de stijf geklopte slagroom.
Garneer de ijstaart met verse aardbeien.
Schenk een beetje van de butterscotch saus over de taart en serveer de rest er apart bij.

*Vanille ijs
Geen ijsmachine, u kunt de ijstaart ook maken met kant-en-klaar gekocht ijs. Laat het ijs een beetje zacht worden en smeer deze dan uit over de meringue bodems. Plaats de ijstaart daarna terug in de diepvries en laat hem weer goed opstijven.

*Butterscotch saus
Deze zelfgemaakte saus van Niggela Lawson is goddelijk en makkelijk te maken….misschien ben je daarna ook verslaafd aan deze saus en koop je nooit meer een flesje. Al blijft een flesje saus een goed alternatief als je (te)weinig tijd hebt.

Opmerking:
Ik vind het altijd een heerlijk idee als het nagerecht al klaar is voordat het diner begint.
Dit is nu zo’n voorbeeld van een uitstekend voor te breiden nagerecht. Alle gasten zullen smullen…
Snijd de ijstaart aan tafel aan, succes verzekerd !..