Asperge soep met zalm

Asperge soep met zalm

Algemeen


persons : 4
time : 40 minuten
book : Kookboek: Asperges, vertrouwd klassiek, lekker anders

Ingredienten

500 gr witte asperges
380 ml gevogelte fond
700 ml water
zout & peper
2 eidooiers
12 gr maizena
100 ml slagroom
paar takjes platte peterselie
50 gr gerookte zalmsnippers

Bereiding

Was de asperges goed, schil ze en snij een stukje van 2 cm van de onderkant. Leg de schillen en de afgesneden stukjes in een ruime pan.

Schenk de gevogelte fond en 700ml water erop en voeg een mespunt zout toe.
Breng alles aan de kook en laat het vocht 15 minuten heel zachtjes koken.

Zeef het kookvocht boven een andere pan.
Snij de asperges schuin in stukjes van ca. 3 cm en leg deze in de bouillon.
Kook de asperges in ca 10 minuten zachtjes gaar.
Schep ze uit de pan en zet ze even apart.

Roer de eidooiers met de maizena en de room tot een glad papje.
Breng de bouillon weer aan de kook en klop het dooiermengsel erdoor.
Breng de soep op smaak met zout en peper.

Leg de asperges stukken weer terug in de soep en verwarm de soep zachtjes 2 minuten.

Hak de peterselie fijn en roer dit door de soep.

Verdeel de zalm over je soepborden en schep de hete soep hierop.

Serveertip: lekker met warm geroosterd brood en roomboter.

Opmerking:
Traditioneel wordt deze soep bereid van het kookvocht van de asperges en worden restjes asperge gebruikt voor de vulling.
Voor een pittiger effect wordt in dit recept een deel van het kookvocht vervangen door gevogelte fond

Heeft een dikkere soep meer je voorkeur:
Voeg de helft van de asperges toe en pureer deze met een blender of staafmixer fijn. Voeg daarna de rest van de asperges weer toe en laat die heel ( zie foto)