Paddenstoelentaartje met saus

Paddenstoelentaartje met saus

Algemeen


persons : 8-10
time : 1 uur + 25 minuten bakken
book : Diner bij John

Ingredienten

Paddenstoelentaartjes
500 gr wilde paddenstoelen bv trompettes de la mort, pied de moutons, cantharellen, eekhoorntjesbrood
200 gr oesterzwammen, in repen
200 gr kastanjechampignons, in vieren
2 teentjes knoflook
3 cm gemberwortel, geraspt
1 theel. verse tijmblaadjes
200 gr gepelde hazelnoten, grof gehakt
200 ml crème fraîche
100 gr oude kaas
2 eetl boter
8 plakjes bladerdeeg voor hartige taart
2 eetl. olie

saus:
2 eetl olijfolie
50 gr wortel, in stukjes
50 gr ui, fijngesneden
1 rode paprika, in stukjes
1 tomaat
1 theel. suiker
100 ml balsamico azijn
500 ml rode wijn

Bereiding

Saus:
Kan 1 of 2 dagen van te voren.
Verhit voor de saus de olie en bak de wortel, ui, paprika en tomaat zachtjes aan, voeg de suiker to en laat5 minuten zachtjes smoren.
Schenk de balsamico azijn en laat even koken.
Voeg de rode wijn toe en laat op middelhoog vuur tot 1/3 inkoken.
Pureer de saus met een staafmixer of een keukenmachine en roer hem daarna door een bolzeef.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Laat afkoelen en bewaar tot gebruik koel.

Paddenstoelentaartjes:
Kan 1-2 uur van te voren.
Vet 8 bakvormpjes van 10 cm doorsnede in of bekleed ze met bakpapier.

Borstel de wilde paddenstoelen goed schoon.
Was ze als ze erg vuil zijn, heel kort in lauw water en laat ze uitlekken op een doek.
Verhit de boter in een pan en bak de wilde paddenstoelen met de oesterzwammen en grotchampignons ongeveer 4 minuten.
Voeg gember en tijm toe.
Bak de paddenstoelen net zo lang tot alle vocht is verdampt.
Roer de hazelnoten erdoor en bak deze 2 minuten mee.

Verwarm de oven voor op 200 Gr.C.
Laat de bladerdeeg volgens de gebruiksaanwijzing ontdooien.

Bekleed de ovenschaaltje met het bladerdeeg.

Meng 4 eieren met de crème fraîche en oude kaas.
Verdeel het eimengsel over de ovenschaaltjes en lepel de paddenstoelen erop.
Sla de deeghoekjes over de vulling heen en bestrijk het deeg bovenop de taartjes ermee.
Bak de taartjes 20 minuten goudbruin en gaar in de oven.
Laat ze afkoelen en bewaar tot gebruik koel .

Serveren: Verwarm de oven voor op 180Gr.C. en warm de taartjes in 10-15 minuten op in de oven.
Leg ze op een mooi bord en lepel wat van de saus rond het taartje.

Tip:
Je kunt ook 10 iets kleinere taartjes maken van 8 cm doorsnede met 10 plakjes bladerdeeg en dezelfde vulling.
Je kunt de taartjes ook in een keer afbaken: Bak de taartjes dan 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 Gr.C


Opmerking:
Ik vond de saus te veel naar paprika smaken.