Biefstuk met romige tuinbonen en maïs

Biefstuk met romige tuinbonen en maïs

Algemeen


persons : 4-6
time : 45 minuten + marineren
book : Kookboek: Jamie in Amerika

Ingredienten

4-6 biefstukken á 150 gr elk

voor de marinade:
1 eetl. verse tijmblaadjes
2 tenen knoflook
4 eetl balsamico azijn
8 eetl. olijfolie
10 draaien uit de zeezoutmolen
10 draaien met de zwarte pepermolen

Bonenschotel:
100 gr bacon
100 gr wortel, in kleine blokjes gesneden
400 gr tuinbonen uit de diepvries
200 gr maïs uit een blikje
400 ml kippenbouillon
100 ml slagroom
40 gr ui, fijngesnipperd
4 takjes rozemarijn, naaldjes van de takjes gerist en wat fijner gehakt
1 stengel bleekselderij, in blokjes gesneden
een klontje boter

Bereiding

Maak de marinade door de knoflook en de tijmblaadjes heel fijn te hakken of deze met behulp van een vijzel fijn te stampen.
Roer de balsamico azijn en de olijfolie door het fijngemaakte mengsel.
Voeg zout en zwarte peper toe en roer goed door.
Giet de marinade in een plastik zak en die het vlees erbij.
Doe de zak dicht en masseer de marinade goed door het vlees en leg de zak even opzij zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Zet een koekenpan met een beetje olie op matig vuur.
Doe er de blokjes bacon in en bak deze tot ze bruin en krokant zijn.
Voeg de ui, bleekselderij, wortel en rozemarijn toe en bak dit in zo’n 7 minuten tot alles zacht is.

Voeg de tuinbonen, maïs, bouillon, slagroom en de boter toe.
Laat het geheel met de deksel op de pan zo’n 5 minuten sudderen.
Breng het romige mengsel op smaak met zout en peper.
Als het nog iets te waterig is, laat het dan nog even doorkoken (zonder deksel) tot de gewenste dikte.
Zet daarna van het vuur af.

Verhit een ander pan op het vuur tot die gloeiend heet is.
Leg het gemarineerde vlees in de pan en bak deze in 5-8 minuten tot de gewenste gaarheid.
Keer het vlees om de 30 seconden.
Voeg de overgebleven marinade toe als het vlees klaar is, schud de pan stevig heen en weer en schep het vlees met het sap uit de pan. Doe het in een schaal, dek deze losjes af met aluminiumfolie en laat het 3 minuten rusten.

Verwarm de bonenschotel weer.
Snijd het vlees in redelijk dikke plakken.
Schep de bonen op voorverwarmde borden en lef het vlees er in het midden bovenop.

Opmerking:
Dit recept komt uit Jamie Oliver’s kookboek Jamie's Amerika.
Het originele recept is met hertenlende biefstukken.
De marinade is dan met 4 tenen knoflook en 8 eetlepels balsamico azijn. Deze sterkere marinade is prima voor hert, kwartel en duif. Ik heb voor dit recept ( runder biefstuk) de marinade minder sterk gemaakt.