Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Algemeen


persons : 8
time : 20 minuten+1 uur rusten + 40 minuten bakken
book : Sinterklaasavond bij Anneke en William

Ingredienten

200 g zelfrijzend bakmeel
125 g donkere basterdsuiker
2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
150 g koude roomboter (ongezouten)
2 eetlepels melk
2 eieren
1 pakje amandelspijs (300 g)
1/2 zakje ramandelenschaafsel
bloem om te bestuiven

Bereiding

Zeef het bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en een mespunt zout. Wrijf met de bolle kant van een lepel eventuele klontjes meel of basterdsuiker nog door de zeef.
Snijd van het boter piepkleine stukjes en doe ze bij het gezeefde bloem mengsel. Doe de melk erbij. Was je handen met koud water zodat ze koel worden, droog ze af en kneed het deeg nu tot een soepele bal.

Pak de bal in plasticfolie en leg hem 1 uur in de koelkast.

Klop de eieren met 1 eetlepel water los in een kom. Verkruimel de amandelspijs boven een andere kom en schenk er de helft van het losgeklopte ei bij. Prak het ei met een vork door de amandelspijs, zodat hij smeuïg wordt.

Verwarm de oven voor op 175 ºC. Bedek de bakplaat met bakpapier. Bestrooi het aanrecht en de deegroller met een klein beetje bloem.

Verdeel de deegbal in twee gelijke stukken. Rol elk stuk deeg met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 15 x 30 cm.
Leg 1 lap op de bakplaat. Smeer het amandelspijs erover uit met natgemaakte handen of een pannenkoekmes, en laat rondom een randje deeg vrij.
Leg de tweede deegplak erop en druk de zijkanten goed op elkaar.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei. Druk het amandelschaafsel in het deeg als versiering.

Bak de gevulde speculaas in het midden van de oven in 40-45 minuten gaar. De amandelen bovenop zijn dan goudbruin geworden.
Zet hem op het aanrecht en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen en snijd het daarna in stukken.