under-heading
Bruchetta met twee kleuren tomaat
Bruchetta met twee kleuren ...
Carpaccio van ossenhaas met basilicum-mosterdijs
Carpaccio van ossenhaas me ...
Aardappel prei soep
Aardappel prei soep
Hertenbiefstuk met portsaus
Hertenbiefstuk met portsaus
Geitenkaastaart met warme kersen en dunne room
Geitenkaastaart met warme ...
Cantuccini  -amandelkoekjes-
Cantuccini -amandelkoekjes-

Het hele jaar door kan ik experimenteren met gerechten. Met de feestdagen wil ik genieten van het samen zijn. Dan moet het geen probeer menu zijn maar vertrouwde oude die ik blindelings kan maken en waarvan ik weet dat iedereen er van gaat genieten.

Ik wil dit jaar graag beginnen met een simpel hapje bij de borrel voordat we aan tafel gaan. Ik ben echt geen wintermens en met deze bruchetta met twee kleuren tomaat wil ik nog even terug mijmeren naar de afgelopen warme zomer. Ik kies hierbij dan ook geen glaasje port maar een lekker koel glaasje rosé.

Als eerste gerecht serveer ik een echte topper in onze familie. Deze carpaccio met mosterd basilicum ijs moet je eens geproefd hebben. Koop een goed stuk vlees bij de slager en sla zelf de carpaccio, daarna koop je nooit geen voorgesneden vacuüm verpakte meer!.
Misschien heb je geen ijsmachine, ja dan wordt het een beetje moeilijk. Misschien kan je er eentje even lenen van iemand, je kunt het ijs al een paar dagen van te voren maken. 
Maar ook zonder ijs is deze carpaccio er lekker, je kunt er er dan ook eventueel wat pesto bij serveren.
De carpaccio kan je een paar uurtjes van te voren 'uitslaan" en in de koelkast bewaren tot gebruik.

Met deze aardappel-preisoep kan je alle kanten uit. Voor de liefhebbers van vis voeg je wat vis toe, voor de andere gasten of je kleinkinderen kan je hem gewoon neutraal laten.

Wie heeft het niet druk op zo'n Kerstdag? Daarom kies ik voor hertenbiefstuk met portsaus als hoofdgerecht. De spruitenmousseline die erbij hoort en de jus maak ik in de ochtend en warm ik even op. De hertenbiefstuk en de appeltjes bak ik a la minuut, echt niet veel werk. Ook de gewokte spruiten moeten op het laatst maar bij tijdgebrek kan je die ook weglaten. Je kunt daarvoor in de plaats ook ( van tevoren) uitgebakken spekjes er overheen strooien.

Het nagerecht kiezen was moeilijke, ik weet dat ik iedereen blij maak met Eton Mess. Maar voor een heerlijke Eton Mess heb je super lekkere aardbeien nodig en ja die zijn er nu eenmaal niet in de winter. 
Mijn keuze is nu gevallen op de geitenkaas taart met warme kersen uit een van mijn kooklessen van afgelopen jaar. De taart maak je daags van te voren. 
Ik maak er wel het bijbehorende kwark ijs bij want die was o zo lekker!

Tot slot, lekker nagenieten met koffie, cantuccini en misschien wel een glaasje amaretto